Ipolyszalka: Nyári iskola és kalandtábor - KÉPEKKEL

2020. augusztus 14., 08:42
Bokor Klára

Nem mindennapi párosítás. Fel is kapták a fejüket a gyerekek és a szülők erre a lehetőségre. 55-en jelentkeztek a helyi Turczel Lajos Alapiskola és Óvoda által szervezett táborba nem csak helyből, de a környék falvaiból is.

A gyerekek nagyon beszédesek, kérdezgetik ki vagyok, miért jöttem és máris mesélik tegnapi élményüket, amikor hajókáztak a Dunán, kisvonatoztak az esztergomi  bazilika körül, fagyit ettek Párkányban.

A szalkai iskola hatalmas udvara körül van kerítve, árnyat adó fák alá lehet elbújni a tűző nap elől, egyszerre több mindent lehet csinálni. Van, akik pingpongoznak, fociznak, ügyességi játékokat játszanak, mások karkötőt készítenek vagy társasjátékoznak.

kalandtabor-2-copy.jpg

Zalaba Zsófia igazgató elmondja, második éve szervezik meg a tábort, de a résztvevők már most a jövő táborról kérdezgetnek. Az idei tábort az oktatási minisztériumhoz benyújtott pályázatból valósítják meg két síkon. A nyári iskolába minden olyan tanulót vártak, akik nehezebben viselték a „covidos” időszakban a távoktatást. A kisebbek az írást, olvasást és a matematikát gyakorolják, a nagyobbak többek közt a szlovák és az angol nyelvet. Tulajdonképpen a kalandtábor is nyújt tanulási lehetőségeket, hiszen a túrák alakalmával elmagyarázzák a táborlakóknak a táj földrajzát, ismerkednek a növényekkel, megtanulják a tűzrakást és azt, hogyan viselkedjenek a természetben.

kalandtabor-5-copy.jpg

„Két éve az iskola épületébe költözött az óvoda, együtt éljük mindennapjainkat, ezért látni óvodásokat is a táborban. A helyieken kívül jöttek gyerekek Kövesdről, Muzsláról, Pásztóról, Bajtáról és Lelédről. Iskolánk diákjainak ingyenes a tábor” – emeli ki az igazgatónő. Hozzáteszi, biztos, hogy ez a tábor is hoz az iskola számára pozitívumot, hiszen az óvodások a közös programok által kötődnek az iskolához, az idén is minden ide járó óvodást a szalkai iskolába írattak.

Maga a kalandtábor változatos színes programot kínál.

A résztvevők hétfőn túráztak az Ipoly-parton és gyógynövényeket gyűjtöttek, kedden kincskereső játék keretében a falu nevezetességivel ismerkedtek. A szerda kirándulónap volt, amikor a nagyok a selmecbányai bányamúzeumba és Szentantalra látogattak el, a kicsik pedig vonatoztak és hajókáztak. Csütörtök délelőtt a kézművességé volt a főszerep, délután pedig az Ipoly partján sütögettek. Ma hagyományőrző nap van, agyagozás, íjászat. A tábort táncházzal zárják.

Kukkantsunk be a tábor életébe a képek által:

Kövesse facebook oldalunkat is!