Ipolynyéken kitűzték a székely zászlót

hirek.sk 2013. február 07., 14:31
IPOLYNYÉK. Ipolynyéken a székelyekkel való szolidaritás jegyében került fel a település önkormányzatának épületére az első székely zászló Szlovákiában.

A székely zászlót Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere tűzte ki a falu zászlajának helyére, a vonatkozó törvények alapján kötelezően ott lobogó szlovák zászló mellé.

Hrubík Béla a zászlókihelyezés kapcsán az MTI-nek azt mondta: sok közeli barátja van a Székelyföldön és ezért természetesnek érzi, hogy ezzel a gesztussal is közösséget vállal ott élő testvéreivel.

Portálunknak kifejtette: "Napi szinten harcot vívunk nem csak a jelképeink, hagyományaink, a nyelvünk, a szobraink megőrzéséért, hanem azért, hogy egyáltalán magyarként élhessünk itt Európában Magyarország határain kívül. Aki szereti a nemzetét és nem tudja megélni azt a fajta érzést, hogy magyarként élhet bárhol ezen a világon, vagy akár a szülőföldjén, annak bizony ez nagyon sok fejfájást és nagyon sok küzdelmet okoz az életében."

A polgármester hozzátette: a zászló egy olyan jelkép, amellyel a határokon át is jelezni lehet, hogy lélekben a székelyek harcában a felvidéki magyarok is részt kívánnak venni.

Ipolynyék 2010 és 2012 között egy európai uniós programot valósított meg több székelyföldi településsel, köztük Csíkszeredával, Szováta, Csíkszentivánnal és Siklóddal együttműködve. A megvalósított programnak köszönhetően összetartó erejű mély barátságok is szövődtek. 

"Úgy érzem hogy ez a gesztus, hogy ma Ipolynyéken, ha rövid időre is, megjelenik az ő jelképük, az ő zászlajuk, kicsit itt maradtak nálunk, a lelkünkben, és én úgy gondolom, az irántuk való tisztelet, a testvértelepülések iránt való tiszteletből kellett ezt megtennünk" - magyarázta a Hírek.sk-nak Hrubík Béla. 

A zászló kitűzésével egy időben Ipolynék polgármestere felhívást is közzétett az egyik közösségi oldalon. Ebben arra buzdítja a többi felvidéki magyar település polgármestereit: csatlakozzanak ők is a közös ügyhöz.

A kezdeményezéssel a Felvidéken élen járó polgármester az MTI kérdésére adott válaszában rámutatott: a székely zászló szerdai kihelyezése óta a település polgáraitól és az ország más részeiben élő barátaitól egyaránt pozitív visszajelzéseket kapott. Úgy véli, ez tulajdonképpen természetes is, hiszen az itt élő palócok és a székelyek között nagyon sok jellemi és gondolkodásbeli azonosság van. "A gondolkodásunk mellett az igazság melletti konok kiállásunkban is egyformák vagyunk" - mutatott rá. Ennek alapján reméli és bízik benne, hogy felhívása már hamarosan látható és tapintható visszajelzésre talál.
0 HOZZÁSZÓLÁS