2021. július 1., 17:26

Interreg pályázattal Szímő és Mosonszolnok községek kapcsolatainak bővítéséért

Szímő és Mosonszolnok önkormányzatai pályázati támogatásban részesültek az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alapjától a határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok együttműködésének kiszélesítése érdekében.

Szímő sajtótájékoztató
Bób János Szímő polgármestere, Csókás Judit projektmenedzser, Török Sándor Mosonszlolnok polgármestere
Fotó: facebook

A „Szakmaiság, kultúra, sport” pályázat teljes költségvetése 58.800 euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 49.980 eurót tesz ki.

A két település 2010-ben kötötte meg a testvértelepülési szerződést, de együttműködésük több évtizedre nyúlik vissza, amely keretében a két önkormányzat, a községek civil szervezetei, iskolái évente több ízben látogatják egymást és szerveznek közös rendezvényeket.

Pályázatukban nagy hangsúlyt fektetünk a kulturális aktivitások mellett a szakmai programokra is. Mindkét projektpartnernél szervezünk ilyen jellegű aktivitást, ahová meghívjuk a két régió polgármestereit, akik kistérségi szervezetekben, LEADER csoportokban dolgoznak együtt, hogy tapasztalatot cseréljenek és jó gyakorlatokat mutassanak be egymásnak környezetvédelmi, turisztikai, kulturális témákban, valamint megbeszéljék fejlesztési terveiket ezeken a területeken, továbbá lehetőségeiket az ipari parkok fejlesztése és telepítése terén is

– emelte ki prezentációjában Csókás Judit projektmenedzser, a pályázat kidolgozója.

Szímő sajtótájékoztató
Mosonszolnok - művelődési ház
Fotó:  facebook
A helyi civil szervezetek együttműködése keretében a sportszervezetek közös rendezvényeket valósítanak meg, ahol a sport és szórakozás mellett szakmai tapasztalatcserére is sor kerül. A két község iskoláskorú gyermekei részére Szímőn színjátszó és alkotótábort szerveznek szakember vezetésével, akik a projekt keretében meglátogatják Mosonszolnok települést és a környék nevezetességeit is.

Az együttműködést segítő projekt kulturális rendezvényei főként a hagyományőrzésre, gasztronómiára koncentrálnak, ilyen lesz például a Fröccsnapok Szímőn. A Jedlik Ányos Nap tudományos szimpóziummal kezdődik, és átadásra kerül a kuratórium által odaítélt Jedlik Ányos díj egy felvidéki magyar természettudományban kiemelkedő eredményt elért személy részére.

A projekt keretében összefoglaló film készül a rendezvényekről, információs röplapok és plakátok készülnek. A projektcélkitűzése a két község és régióik együttműködését fejleszteni kulturális és szakmai szinten, évente legalább kilenc közös rendezvénnyel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.