2021. augusztus 5., 16:16

Innovációs központ létesül Kassán

A szürkeállomány kiáramlásának megakadályozása, új munkahelyek létrehozása, az innováció támogatása és a high-tech ipar kelet-szlovákiai fejlesztése a feladata Kassa megye Innovációs Központjának, melynek alapító szerződését szerdán írták alá Kassán.

Kassa megye Innovációs Központja, szerződés aláírása
Fotó: TASR

A szerződés aláírói között szerepel Kassa megye, Kassa városa, illetve a város három egyeteme, a Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ), a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE), valamint az Állatorvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem (UVLF).

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke arra számít, a projektnek köszönhetően több ezer munkahely létesülhet és mintegy 300 millió euró értékben valósulhatnak meg beruházások a megyében.

Mint mondta, Kassa megye Innovációs Központját (ICKK) egy hasonló dél-morvaországi intézmény mintájára hozzák létre, melynek köszönhetően hatezernél több munkahely jött létre. A kassai központ feladata lesz az is, hogy itthon tartsa az ügyes embereket és növelje az életszínvonalat a régióban.

A központ szeptemberben nyitja meg kapuit. Az intézmény lesz a regionális innovációs stratégia koordinációs szerve, irányítja majd az új technológiák gyakorlati bevezetését. Pavol Sovák, az UPJŠ rektora mérföldkőnek nevezte az innovációs központ létrehozását. Mint mondta, a megye és a város jó irányba indult el a művelődés és az innováció támogatásával.

A szerződés aláírásával az ICCK tagjai kötelezték magukat az együttműködésre a kutatás és fejlesztés, illetve az új technológiák bevezetése terén. Közösen dolgoznak majd azon, hogy összekapcsolják az akadémiai ismereteket a gyakorlattal, vagyis a vállalkozói szektorral, illetve a feltételek megteremtésén ahhoz, hogy kis és közepes méretű innovációs vállalatok jöhessenek létre. A projekt részeként a tudományos infrastruktúrákba, egyetemi épületekbe, kollégiumokba és tudományos parkokba is beruháznak majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.