2018. október 25., 17:55

Ingyenes mozizással ajándékozták meg a Komáromi járás idős polgárait

Az idősek iránti tisztelet hónapjában, idén hat ingyenes filmvetítésen vehetnek részt a helyi és a Komáromi járás további helységeiből a Tátra moziba érkező szépkorúak, köztük a nyugdíjaspanziókban élők. Ez, akárcsak tavaly, úgy idén is Ryšavý Boldizsár, a filmszínház tulajdonosa és a járásbeli önkormányzatok együttműködésének köszönhetően vált lehetővé. Az utóbbiak jelképes két eurót fizettek egy-egy mozilátogató után.

Idősek hónapja KN-ben
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A város támogatását hírnevének öregbítésével hálálják meg

A kezdeményezők e héten két magyarországi filmsikerrel: a Vándorszínészek cíművel a magyar, a Kincsemmel pedig a szlovák ajkú időseknek kedveskednek. Az utóbbit magyar nyelven tavaly mutatták be nekik.

Az október 25-i filmvetítés előtt középiskolások rövid kultúrműsorral köszöntették a mozizókat. Majd Kravec Magdolna, a hozzávetőleg 300 tagot tömörítő, komáromi nyugdíjasklub 77 éves, tenni akarással és humorérzékkel bőven megáldott elnöke mondott köszönetet támogatóiknak. A város nevében Keszegh Béla alpolgármester szólt az ünneplőkhöz. Hangsúlyozta: a városvezetés minden tőle telhetőt elkövet annak érdekében, hogy Komárom korosabb polgárai ne csak egy hónapig, hanem egész évben kellő tiszteletben és támogatásban részesüljenek.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

 A közös filmnézést követő fogadáson Kravec Magdolnától a helyi nyugdíjasklub tevékenységéről és a városvezetés által számukra nyújtott támogatásról érdeklődtünk. Elmondta: „Nem túlzás azt állítani, hogy Szlovákia egyik legszebb és legtágasabb nyugdíjasklubjában tevékenykedhetünk. A Kossuth téri klub bérleti díját és rezsiköltségeit a város fedezi. Cserébe magyar és szlovák kórusunkkal bel- és külföldi versenyeken öregbítjük Komárom hírnevét. Nyáron a női dalkörünkkel aranysávos minősítést szereztünk a nyugdíjasklubok kórusainak budapesti nemzetközi találkozóján, ahol 31 énekkar mérte össze tudását. Az efféle fellépéseink is folyamatosan városi támogatással valósulhatnak meg“.

Sokrétű tevékenység folyik az idén 40 éves komáromi nyugdíjasklubban

Rendezvényeik sorából kiemelte a nyugdíjasklub megalakulásának 40. évfordulója alkalmából, májusban a városi sportcsarnokban rendezett ünnepséget: „A szintén városi költségvetésből megvalósult eseményre a morvaországi testvérvárosunk, Blansko nyugdíjasklubjának tagjait, valamint az ostravai és a magyarországi barátainkat is meghívhattuk“. Hozzáfűzte: negyedévente hangulatos ünnepségen köszöntik fel a 65 éven felüli jubilánsokat, akiket a városvezetés is meg szokott ajándékozni. Régebben az idősek iránti tisztelet hónapjában mindig saját rendezésű műsorokkal szórakoztatták egymást, ám tavaly óta azokat ingyenes filmvetítések váltották fel.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„Szeretünk énekelni, táncolni, élvezni az életet. A sportrendezvényeinket és a klubbeli báljainkat, teadélutánjainkat is érdemes megemlíteni. Az utóbbiakon mindig az unokáink szolgáltatják az élő zenét. A nyugdíjasklubon kívül a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (JDS) járási elnöki feladatkörét is ellátom. Idén a szövetség azzal tisztelt meg minket, hogy szeptember 20-án Komáromban rendezhettük meg a daloskörök országos találkozóját. Kortársaink azáltal is országszerte tudomást szereztek a ténykedésünkről. Leszögezem: mi nem ismerjük a nemzetiségi ellentéteket, hiszen magyarok és szlovákok a klubban és a szövetségben is nagyszerűen együttműködünk. Klubunk legidősebb tagja a 95 éves Kosztolányi Dezső bácsi, járási viszonylatban pedig szövetségünk legnépesebb alapszervezete a gútai, amely közel 550 taggal büszkélkedhet“ – magyarázta Magdi néni.

Nem titkolta: mindmáig jóleső érzés tölti el amiatt, hogy egy korábbi pozsonyi nyugdíjasnapon Ján Richter munkaügyi miniszter kitüntetéssel ismerte el a nyugdíjasok érdekében végzett áldásos munkáját. „Megköszöntem a kitüntetést, de az akkoriban aktuális alig 2 eurós havi nyugdíjemelés kapcsán az a megjegyzés is kikívánkozott belőlem, hogy nagyobb mértékben kellene emelni a nyugdíjakat. Emiatt mindig megismer, ha valahol találkozunk...“   

 

Idősek hónapja KN-ben
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.