2019. január 27., 10:01

Ingyenáram helyett fizetős komp?

Hogyan fogadná községük a kompközlekedés fizetőssé tételét a nem helybéliek számára? Karácsony után ezt a kérdést intézte hat községhez a bősi felvízcsatornát kezelő Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat vezérigazgatója.

komp
Médialapozó

Daniel Kvocera a Vajka és Keszölcés között járó komp vonzáskörzetében lévő hat községet szólította meg. Vajka, Keszölcés, Nagyszarva, Felbár, Nagybodak és Doborgaz polgármesterétől január közepéig várja a választ. A javaslatok összesítése után személyesen tárgyal a polgármesterekkel az optimális közlekedési menetrendről, ígérte a levélben a vízügyi illetékes. Az állami cég afelől is puhatolózik, milyen gyakran keljen át a komp kora reggeltől késő éjszakáig, készüljön‑e külön nyári és téli menetrend, és mekkora legyen a komp befogadóképessége. Mellékelve el is küldték napi 35 járat listáját.

Már a körlevél bevezetője világossá tette, mi áll az ünnepek közti időszakban szokatlan levelezési dömping hátterében. Más kompot akarnak beszerezni, és hamarosan újabb közbeszerzést írnak ki a Sólymos László környezetvédelmi minisztériumához tartozó állami Vízgazdálkodási Beruházó Vállalatnál.

A tender hónapokat vehet igénybe, az idő pedig sürget. Bő egy év múlva parlamenti választások, tehát szeretnének győztest hirdetni, amíg a jelenlegi koalíció van a kormányrúdnál.

Miért kell másik komp, ha jó a mostani?

Már megint új kompot akarnak hozni? Minek? Ezt a kézenfekvő kérdést tette fel egy falubeli fiatalember a napokban megtartott vajkai falugyűlésen. Mert valaki ismét meg akarja tömni a zsebét az újabb kompüzletből, vágta rá azonnal egy szlovák hölgy a fórumon, amelyet Álló Donát polgármester hívott össze január kilencedikére, hogy kikérje a lakosok véleményét. Politika van mögötte, jövőre választások, addig más is jól akar járni, nemcsak a komp mostani üzemeltetője, hangzott egy újabb vélemény.

A vajkai polgármester a gyűlésen utalt arra, hogy 2016, vagyis Da­niel Kvocera kinevezése óta az állami vízügyi cég folyamatosan próbálkozik más komp beszerzésével, de eddig csak sikertelen és botrányszagú kísérletek voltak. Emlékeztetett a helyiek tavaly szeptemberi sikeres kiállására, amikor egy 64 éves, kiszuperált kompot akartak beszerezni nekik csillagászati 1 millió euróért, amit ráadásul egy ingatlanközvetítő cég árult. Álló Donát felidézte, hogy a média nyomásának és a helyi lakosok egységes kiállásának köszönhetően ezt akkor sikerült megakadályozni.

Az elszánt vajkaiak tiltakozó akciót is kilátásba helyeztek a falu melletti kompkikötőnél a három éve átadott komp védelmében. Erre végül nem volt szükség. Nem cserélték le a kompot, amiről két nappal a vajkai gyűlés után tájékoztatott a szlovák hírügynökség.

Szerepet játszott az is, hogy a VBV egyik besztercebányai székhelyű fiókcége képtelen volt más kompot beszerezni. Egy nappal a kompcserére kitűzött határidő előtt a vízügyesek utasították a kompot 2015 óta jelenleg is működtető Ponton Cityt az átkelés további biztosítására az egyszínű smeres kormány idején megkötött, 15 évre szóló szerződés értelmében.

2015 júliusától közmegelégedésre ingázik az akkor üzembe helyezett új vízi jármű. Megbízható, akkor is, ha erős szél fúj, ha tornyosulnak a hullámok, sőt ködös időben is képes átkelni a csatornán. Álló Donát szerint a lakosok teljes mértékben elégedettek a komp szolgáltatásaival.

– Három évük volt arra, hogy hozzanak ide egy másik kompot, de eddig minden közbeszerzési pályázat botrányosan zárult. A komp körüli cirkusz 2016‑ban kezdődött, akkor, amikor Daniel Kvocera lett a Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat vezetője, akit Sólymos László nevezett ki erre a posztra – idézte fel a közelmúltat Álló Donát.

Sólymosék újra próbálkoznak

A Most‑Híd politikusai kényszerhelyzetbe kerültek. Ha legalább kompügyben nem akarnak teljesen hiteltelenné válni, mielőbb fel kell oldaniuk egy ellentétet. A hibridpárt csúcspolitikusai még ellenzékben tolvajt kiáltottak, mondván, hogy az évszázad lopása zajlik, amikor Ficóék a Smer‑közeli Ponton Citynek passzolták oda a komp üzemeltetését, olyan szerződéssel, amely 15 évre biztos és busás bevételt jelent. Nagy szálka volt ez akkor a hidasok szemében. Egészen addig, amíg meg nem kapták a Fico‑kormányban a környezetvédelmi tárcát, amelyhez a komp is tartozik. Ezután következtek egymás után a kompos közbeszerzések.

Amikor 2018 szeptemberében a Kvocera‑féle állami cég beismerte, hogy szeptember végére nem sikerült a méregdrága komp helyett újat beszerezni, nagy volt a csönd. Senki sem tiltakozott, még az ellenzék sem. Pedig most is ugyanez a komp ingázik a bősi csatornán, és a smeres hátterű cégként emlegetett Ponton City még mindig zsebre vágja az évi 2 milliót a komp üzemeltetéséért. Erre a pénzre nyilván sokan fenik a fogukat. Sőt, talán valamivel kevesebbel is beérnék... A Sólymos László vezette minisztériumhoz tartozó állami vízügyi cég most újra megpróbálja lecserélni a kompot. Jön az újabb tender.

– Bennünket sem kérdeztek meg 30 évvel ezelőtt, hogy nem kevés‑e a harminc fillér négyzetméterenként az erőműnek kisajátított földjeinkért – mondja Álló Donát vajkai polgármester. – Minket sem kell hogy érdekeljen, ki mennyiért hozta a kompot, hiszen erről máshol döntöttek. Nekünk a mostani komp minden tekintetben megfelel. Hogy valakik politikai és üzleti érdekei mást diktálnak, az nem ránk tartozik.

Fizetős kompot semmiképpen!

A szóban forgó lakossági gyűlésen kiderült, hogy a jelenlevők a mostani kompnál nem adják alább. Szinte közfelkiáltással mondtak nemet a gyűlésen a fizetős járat bevezetésére a nem helybéliek részére. Semmi estre sem szabad bevezetni, ez a vélemény már a vita legelején megfogalmazódott. Ebbe akkor sem szabad belemenni, ha most azt állítják, csak azoknak kell fizetni, akik nem laknak a csatorna menti falvak valamelyikében.

Ez lenne az első lépcső, aztán a fizetősök körét kiterjesztenék másokra, esetleg ránk is, mondja egy helybéli lakos. A körlevél „nem rezidenseknek” nevezi így a nem helybélieket, akikre a fizetési kötelezettség vonatkozna. Hogy kik tartoznának ebbe a kategóriába, egyelőre nem világos, amire a vajkai polgármester is rámutatott.

Valószínűleg egy kalap alá vennék a turistákat és az innen elszármazottakat. Azokat, akik az erőműépítés idején bevezetett házépítési tilalom miatt költöztek el a nyolcvanas‑kilencvenes években. Többségüknek házuk, telkük van a szülőfalujukban, rokonokhoz járnak, vagy idős szüleikkel törődnek, őket látogatják. Mivel nem laknak helyben, ők is „rezidenseknek” számítanak?

Csak a számokat látják, nem az embert

Akik bevezetnék a fizetős fuvarozást, csak a számokat látják, de mi látjuk az embereket is, véli a vajkai polgármester. Ők a pénzt látják ebben is, mondja egy idősebb férfi. Miért fizessenek az emberek a kompért? A régi útjainkat elárasztották a csatorna vizével, azok ingyenesek voltak! Majd a polgármester feltette a jogos kérdést, vajon a környezetvédelmi tárca a fizetős kompozás bevezetésével támogatni óhajtja‑e ennek a régiónak a felemelkedését és az idegenforgalom fellendítését? Hab a tortán, hogy két év múlva megépül a Szigetközbe vezető kerékpáros fahíd. Talán arra számítanak, hogy a küszöbön álló újabb komptender nyertese megsarcolhatja a kompon át nagy tömegben érkező biciklistákat is?

Pofon az idegenforgalomnak, célzatos politikai zsarolás

A fizetős kompozás éppen a kitörési lehetőséget jelentő idegenforgalomnak tenne keresztbe, vélték többen a gyűlésről távozóban. Felvetették, hogy ennél sokkal nagyobb gond, amikor a kompot főleg kora reggel elözönlik a galántai és komáromi rendszámú kocsik. Ezen az útvonalon ugyanis gyorsabban eljutnak a pozsonyi munkahelyükre, mint a Somorjától folyamatosan beduguló főúton. Néha akkora a tülekedés, hogy a rámenősebb sofőrök az elsőbbségi sávba is befurakodva kiszorítják a helyi lakosokat.

Fontos lenne, ha minden térségbeli településre egyformán érvényesen világos szabályok mentén működne a kompon a helyieknek az elsőbbségi sávba való besorolást lehetővé tevő csipes rendszer. A működtetéséhez szükséges adatokat két község, Doborgaz és Keszölcés nevében begyűjtötte az állami cég, a többieket azonban törvénysértésre akarta kényszeríteni, hogy maguk gyűjtsék be a személyi adatokat, jóllehet nem a falu lett volna az adatok kezelője. A felemás megoldás miatt a többi község a rövidebbet húzza az elsőbbségi sávba történő besorolásnál. Álló Donát ezt elfogadhatatlannak tartja. A független és az MKP‑s hátterű polgármesterek ezt célzatos politikai zsarolásnak tekintik.

Ki lehet a fizetős kompozás ötletgazdája?

Álló Donát egy három évvel ezelőtti találkozót említ a VBV vezérigazgatójánál. Itt vetette fel először Boráros József doborgazi polgármester, hogy részben fizetőssé kellene tenni a kompozást. Az ő ötletét melegítenék fel? Szerettük volna kikérni a véleményét, de többszöri próbálkozásunkra sem sikerült elérni. Azt sem tudtuk meg, hogy faluja nevében milyen válaszokat adott a Vízgazdálkodási Beruházó Vállalatnak.

Bodó István felbári polgármester akkor hallott először a fizetős rendszer bevezetéséről, amikor a doborgazi polgármester előállt vele. Az eddigi nem túl jó tapasztalatok alapján a felbári faluvezető attól tart, hogy ha már egyszer felvetődött a lehetőség, addig nem nyugszanak, amíg keresztül nem viszik.

– Amit a fejükbe vesznek, az lesz, eddig ezt tapasztaltam – mondja Bodó István, aki szerint a VBV az előző kompnál is kész tények elé állította a polgármestereket.

Bodó szerint az egészet akkor rontotta el a Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat, amikor a vízi erőmű épült, és nem terveztek más átkelési lehetőséget. Jómaga őszintén sajnálja a három csatornán túli faluban élő embereket, akiktől azóta is megtagadják például a gáz bevezetésének a lehetőségét.

– Igen nehéz ott megmaradni, el vannak vágva a világtól, szinte a kihalásra ítélve. Hogy olcsóbb áramot ígértek nekik, azt mára mindenki elfelejtette. Polgármesterként támogatni fogom, amit a vajkaiak jóváhagytak a gyűlésen, erről egyeztettem Álló Donáttal és két további kollégámmal. Világos, hogy a faluból elszármazottakat sok szál fűzi a szülőfalujukhoz. Már önmagában az is szomorú, hogy máshol voltak kénytelenek letelepedni. Erkölcstelen lenne őket még azzal is sújtani, hogy ha a szülőfalujukba akarnak látogatni, fizessenek a kompért – mondta lapunknak a felbári polgármester.

Négy község egyfelé húz

A négy csatorna menti község, Vajka, Nagyabodak, Nagyszarva és Felbár vezetői a napokban egyeztettek a vízkezelőnek adandó válaszokról. A közös levélben ragaszkodnak a legalább olyan paraméterekkel bíró komphoz, mint a jelenlegi. Ócskábbra nem engedik cserélni, ezért hajlandók minden lehetséges módon tiltakozni. Ugyancsak ellenzik a komp fizetőssé tételét. Lehet, szükség is lesz erre a határozottságra és harciasságra, ha továbbra is úgy dőlnek el a dolgok, ahogy az utóbbi három évben valahányszor, vagyis a fejük felett. Kérdés, mi lesz a két község, a jobb parton fekvő Doborgaz és a túloldalon levő Keszölcés válasza.

Három éve végre kaptak egy megfelelő kompot, amit egyelőre sikerült megvédeni attól, hogy elvigyék, mondja Vajka polgármestere. Nagyon sajnálja ugyanakkor, hogy a szigetre szorult három falu közül ismét csak ketten vettek részt a helyzet orvoslásában, Vajka és Nagybodak, míg a szomszédos Doborgaz polgármestere külön utakon jár. Nem rejti véka alá véleményét, hogy céltudatos politikai zsarolás zajlik Bodakkal és Vajkával szemben. Példa erre a kompnál lévő beléptető rendszer működtetése körül kialakított botrányos állapot. Minden ilyen helyzet elkerülhető lenne, ha végre a két falu problémái is meghallgatásra találnának. Álló Donát biztos abban, hogy a tárgyalóasztalnál többre jutnának, közmegelégedésre. De amíg erőszakkal akarnak a hat községre rákényszeríteni bármilyen elfogadhatatlan dolgot, minden lehetőséget kihasználnak a szigeti lakosok védelmében.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/4. számában.

komp
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.