2022. november 12., 20:00

Információs táblák Garammikolán

A napokban új információs táblák kerültek ki a Zselíz városrészét képező Garammikola határaiba.

Mikola
Fotó: Mestský Úrad Želiezovce - FB
a garammikolai információs tábla

Végre teljesült Zselíz garammikolai lakosainak hosszú évek óta tartó kívánsága: a zselízi városi hivatal információs táblákat helyezett el a városrész megjelölésére. Amint arról a közösségi oldalukon is tájékoztattak, összesen három tábla került kihelyezésre; ezek a Szódó, Nagypuszta, valamint a városközpont felől érkezőket köszöntik.

A települést 1075-ben I. Géza királynak a garamszentbenedeki apátság részére írt adománylevelében említik először. Apátsági birtok, melyet 1293-ban Csák Máté elpusztított. 1434-től a lévai váruradalom része. 1512-től a máriacsaládi pálosoké, 1565-től az esztergomi káptalané. A 18. században az Esterházy család birtoka. 1565-ben malma és 12 adózó portája volt. 1601-ben 29 ház állt a faluban. 1663-ban elpusztította a török. 1720-ban 17 adózója lakta. 1828-ban 69 házában 359 lakos élt, akik mezőgazdasággal foglalkoztak. 1967-ben csatolták Zselízhez.

Ahogy az a 320 oldalas, Garammikoláról szóló monográfiában olvasható, a városrész a Garam jobb partján található, de kataszteri területe a folyó mindkét partján van. Területének nagysága 1061 hektár, tengerszint feletti magassága 133-147 méter:

Leghosszabb határa Zselíz kataszteri területével van, amellyel nyugaton és délen határos. Északon közvetlen szomszédja Szódó (Svodov), amely szintén Zselíz városrésze, a folyó jobb partján, és Nemesoroszival határos a folyó bal partján. Mikola északkeleten Nagypeszek (Veľký Pesek), keletre Tergenye (Trhyňa) kataszteri területével határos.”

A Mikulčan polgári társulás 2010 októberében azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet Zselíz mikolai körzetére, tolmácsolja jogos igényeit az elöljáróság felé és összekovácsolja polgárait; az egyes városrészek érdekei ugyanis hosszú időn keresztül elkerülték a figyelmet, ami a társasági élet visszaesését eredményezte.

A polgári társulás munkálkodása – tagjainak aktív részvételével – elsősorban a szabadidős programok szervezésére összpontosít. Tevékenységünk egyebek mellett a helyi park fenntartására és fejlesztésére irányul, valamint a temető és az egész falu területének karbantartására”

– fogalmazta meg korábban a társulás vezetője, Ivan Pavol.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.