Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2021. december 21., 09:47

Indul az Ipolyvarbó–Őrhalom Ipoly-híd építése

A Középső Ipoly Mente Regionális Ügynökség vezetésével, a környezettudatos megoldások előtérbe helyezése mellett zajlik az Ipoly völgye foglalkoztatási és cselekvési tervének (TAPE JOBS) megvalósítása. Kulcsprojektje az Ipolyvarbó – Őrhalom Ipoly-híd és a hozzá vezető utak megépítését támogató pályázat.

híd
Az új híd látványterve
Fotó: Középső Ipoly Mente Regionális Ügynökség

A projekt nemzetközi pályázat keretében, a Szlovákia és Magyarország közötti határfolyó jobb és bal partján fekvő, szemközti községeket érinti.

 Elsődleges célja a határon átnyúló összeköttetés és a munkaerő-mobilitás javítása Ipolyvarbó és Őrhalom között. Ezzel megoldódik Ipolyvarbó jelenlegi földrajzi és közlekedési elszigeteltsége is

– tájékoztatta lapunkat Lőrincz Mária, a Középső Ipoly Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Mivel egy kis lélekszámú településről van szó, amely nem rendelkezik elegendő pénzügyi forrással a határokon átnyúló közúti kapcsolat előfinanszírozásához és társfinanszírozásához, Besztercebánya megye önkormányzata segítő kezet nyújtott.

Csúsz Péter, megyei képviselő szerint a híd létrejötte fontos mérföldkő a régió fejlesztése terén.

 – Az Ipoly folyótól 500 méterre lakom, ezért számomra mindig is többet jelent egy egyszerű folyónál. Sokan mondják, hogy mióta határfolyó lett, jelentősége elveszett. Hadd mondjak ennek ellent, szerintem jelentősége megnőtt, csak nem akarjuk, vagy nem tudjuk, esetleg megkockáztatom, nem merjük felhívni rá a figyelmet. Pedig gondoljuk csak el, hogy kb. 5-10 km-es távolságban a folyó egyik vagy másik oldalán mi minden található! Van itt vár (Fülek, Somoskő, Salgó, Divény, Kékkő, Nógrád), bazaltorgona (Somoskő), őslelet (Ipolytarnóc), európai Grand Canon (Páris-patak szurdokvölgye), ötcsillagos várkastély (Gács), egyedi templom (Rárósmúlyad), UNESCO világörökség (Hollókő), országos jelentőségű múzeumok (Alsósztregova), remete barlanglakások (Szentkút) és még sorolhatnám.

Nem feledkezhetünk el a jó borról, a különleges gasztronómiáról és a vendégszerető emberekről sem, akik itt élnek.

Mi kell még ehhez? Sok-sok híd, hogy keresztül-kasul járhassuk a vidéket! A hidak mellett még szükség van kerékpárutakra, csónakázási lehetőségekre, vendégfogadókra, hogy növelni tudjuk a vendégéjszakák számát. Hiszem, hogy az Ipoly völgye a 21. században virágzásnak indul, de ezért közösen cselekednünk kell! – emelte ki a képviselő.

Hasonlóan vélekedik Fagyas Marcel Ipolyvarbó polgármestere is, aki emellett a régen szoros családi, rokoni kapcsolatok ujjáéledését várja.

– Ezért is fontos számunkra, hogy az új híd megépüljön, másrészt

sokan Magyarországon találtak munkát, illetve ott járnak egyetemre. Ezt a hidat nem mi, hanem szüleink, illetve nagyszüleink álmodták meg.

Mi csak próbáljuk valóra váltani, és bízom benne, hogy Isten segítségével sikerülni is fog – mondta.

A projekt teljes költségvetése közel 4 616 ezer euró, ebből 3 923 ezer eurót uniós támogatással az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz.

Megjelent a Magyar7 2021/50. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.