2021. június 21., 19:24

Ilyen lett az idei esernyős utca Pozsonyban!

A pozsonyi Nedbal utcán áthaladva a látogatók szeme rögtön megakad a szűk utca fölé aggatott lebegő esernyőkön, amelyek a főváros népszerű nyári attrakciói közé tartoznak.

esernyos_utca3_nedbalka
Milan Dobeš Absztrakt kompozíció (1963) című alkotása inspirálta az idei esernyős utcát.
Fotó: Galéria Nedbalka Facebook

Az esernyős utca ötlete egy portugáliai kisvárosból, Águedából származik, ahol az esernyőket elsőként kezdték díszítő dekorációs elemként használni az utcákon. Az Umbrella Sky Project, vagyis az Esernyős Ég Projekt annyira népszerűvé vált, hogy azóta rengeteg városban találkozhatunk vele.

A színes esernyők többek között Nagy Britannia, Németország, Spanyolország, Románia, Horvátországban, Olaszország és Korea utcáin is feltűntek.

Az esernyős installációt állítólag a pop art és Marry Poppins inspirálta, célja pedig színt hozni a városok szürkeségébe, és mosolyt csalni az emberek arcára. Az esernyők emellett hűtik is az utcákat a nyári kánikulában, és árnyékot adnak.

esernyos_utca6_ra
Pozsonyban 2018-ban nyílt meg az első esernyős utca

A hangulatos Nedbal utcán találhatjuk meg Pozsony esernyős utcáját. A Nedbal utca (az egykori Nagy Kalapos utca) Pozsony-Óváros egyik legrégibb utcái közé tartozik. A szűk és hangulatos kis utca 2018-ban kapott először színes esernyős kupolát.

Ezen az utcán található az utca után elnevezett Nedbalka Galéria, amely az esernyős utca projekt kezdeményezője.

A galéria idén negyedik alkalommal nyitotta meg a fővárosban az esernyős utcát. Az installáció készítői a vidám lebegő esernyők látványával szeretnének jókedvet és derűt csempészni a pozsonyi utcákba.

esernyos_utca5_ra
Fotó:  Radi Anita

Pozsonyban minden éven más és más művészeti alkotások díszítik az esernyőket.

Tavaly az esernyők vidám színekben pompáztak, ugyanis a pozsonyszőlősi keresztszemes hímzések voltak rajtuk láthatóak, illetve a híres szlovák festő, Ľudovít Fulla festményei. 2019-ben pedig Mednyánszky László festőművész Tátrai táj című alkotása jelent meg az esernyőkön.

milan_dobes_nedbalka
Milan Dobeš Absztrakt kompozíció (1963) című alkotása inspirálta az idei pozsonyi esernyős utcát.

Idén az esernyők fekete-fehér színvilágban, geometrikus mintákkal telerajzolva jelentek meg, ugyanis Milan Dobeš, szlovák festő és grafikus Absztrakt kompozíció (1963) című alkotását elevenítik fel. A művészi hangulatú esernyők a Nedbalka Galéria Artshop-jában is megvásárolhatók.

esernyos_utca1_ra
Fotó:  Radi Anita
esernyos_utca2_ra
Fotó:  Radi Anita

A pozsonyi esernyős utca installációt szeptember végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.