2022. július 17., 15:03

Illatos levendulamámor Nádszegen - KÉPEKKEL

Püspöklila illat bódít el a nádszegi Levandula farmon. Ahogy a név is magában rejti, a birtokon színpompás francia levendulát nevelnek. A kéthektáros ültetvény Szlovákia legnagyobb levendulásai közé tartozik, és bizton az egyetlen hely, amely egy nagyfesztiválnak is otthont ad.

levendula Nádszeg
Médialapozó
Fotó: Szomolai Andrea
A Levandula birtok Nádszegen. Szedd magad levendulafesztivál

A mátyusföldi Nádszeg település szélén terül el a Nagy család levendulaültetvénye. A több mint kéthektáros terület a nyár közepére illatos, pompás püspöklila színbe burkolózik, virágzik, nyílik a levendula. Az év legszebb időszaka ez a levendulatelepeken, fotósok, természetkedvelők, virágszerelmesek százai érkeznek ilyentájt az ültetvényekre, hogy megörökítsék a csodát, vagy a „szedd magad” lehetőségének keretében az otthonukba csempésszék azt.

levendula Nádszeg
Fotó:  Szomolai Andrea
A Levandula birtok Nádszegen. Szedd magad levendulafesztivál

A nádszegi ültetvény tulajdonosai nem álltak meg ezeknél a lehetőségeknél, úgy vélték, érdemes egy fesztivált is kikerekíteni a levendula tematikája köré, amivel közösséget lehet építeni és bemutatni a levendula csodáit az embereknek.

Az első fesztivált tavaly rendezték meg, amikor a koronavírus-járvány kissé megenyhült, de már akkor is jó tapasztalatokat gyűjtöttek be. Idén a multikultúra jegyében sikerült megrendezni a második levendulafesztivált, amelynek a levendulabirtok melletti gazdasági terület adott otthont. Nagy Zsolt, a levendulás tulajdonosa, többgenerációs gazda elárulta, figyeltek arra, hogy a magyar, a roma és a szlovák közönség is meg legyen szólítva, ezen nézet alapján állították össze az esti és az éjszakai fellépők listáját. Hozzáteszi, a szervezésnél, például a sörpadok bebiztosításánál jól együtt tudott működni a helyi önkormányzattal. A fesztiválon napközben a családoké volt a főszerep, a gyerekek szívesen töltöttek időt a tanyasi kisállatok simogatásával, esetleg kézműveskedéssel. Az ízes falusi hangulatot a traktoros utazás lehetősége is biztosította. A rendezvényre folyamatosan érkeztek látogatók, mindenki szerette volna kihasználni a levendulaszedés és a levendulában való fotózkodás lehetőségét, még az aratás előtt.

levendula Nádszeg
Fotó:  Szomolai Andrea
A Levandula birtok Nádszegen. Szedd magad levendulafesztivál

Nagy Zsolt mesélt magáról a levendulaültetvényről is. A tövek a kőröshegyi ültetvényből származnak Szabó Lajos nemesítéséből, a gazda elégedett a minőséggel.

Ez a fajta levendula hihetetlen magas olajtartalommal rendelkezik, minden évben a mohosi lepárlóval dolgoznak, ahol szintén rácsodálkoztak a fajta jó minőségére. Több mint húszezer tő francia levendula alkotja a nádszegi Levandula farmot, amelynek az ötletét három éve álmodta meg a család.

A levendula előtt mezőgazdálkodással, gyümölcs és zöldségtermesztéssel foglalkoztak, a családfő elmondása szerint alaposan belefáradtak.

levendula Nádszeg
Fotó:  Szomolai Andrea
A Levandula birtok Nádszegen. Szedd magad levendulafesztivál. Nagy Zsolt a vendégeit köszönti

Most már minden erejüket a levendulára fordítják, amelynek termesztésével nagyon sok munka van. Évente legalább hatszor kell kapálni, gyomlálni – árulja el Zsolt, majd hozzáteszi, ezt a levendulát nem lehet és nem is akarják műtrágyákkal fenntartani, kizárólag kézimunkával lehet törődni az ültetvénnyel. Az aratókombájnt is saját maguk gyártották le, erre nagyon büszkék.

Az aratást idén július 20-án kezdik, a termést rögtön viszik is a körülbelül hatvan kilométerre levő mohosi lepárlóba feldolgozásra.

levendula Nádszeg
Fotó:  Szomolai Andrea
A Levandula birtok Nádszegen. Szedd magad levendulafesztivál

A nádszegi levendulából levendulavíz és levendulaolaj készül, most már szépészeti termékeket, fürdősót és szappant is gyártanak. Büszkék a levendulaszörpre és limonádéra. Az idén kísérleteztek a levendulaborral is, amelyet egy szürkebarát alapra építettek fel.  

levendula Nádszeg
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.