2020. augusztus 17., 09:38

Íjászok Thury György nyomdokában

A Garam és Ipoly mente íjászai 2020. augusztus 15-én immár hatodszor gyűltek össze a palásti 1552-es emlékparkban, hogy – a középtúri születésű Thury Györgyre emlékezve, a legendás vitéz emlékét éltetve – összemérjék tudásukat.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Saróka Lívia

A Szőgyénből, Farnadról, Zselízről, Ipolyságról, Ipolynyékről, Felsőtúrról és természetesen Palástról érkező íjászok, összesen 48-an, az 1552-es palásti csata részleteivel megismerkedve versenyezhettek.

A kerettörténetet ezúttal is a törökök ellen vívott palásti csata adta, minden eddiginél hitelesebben. Bizonyos részleteket kiemeltünk az ütközetből, tizenhárom állomást kialakítva. Lőttünk lóhátról a ránk támadó figurákra, ellőttük az ágyúcső végén található kanócot, hogy az ellenség ne tudja kilőni a töltényt, de fogolyvallatás is volt olyan formában, hogy a földbe félig beásott rabnak a fejéről kellett lelőni az almát”

– részletezte a rendezvény főszervezője, Hojsza Zoltán, majd így folytatta:

A csata során elfogták a fővezért, Teufel Erasmust. A mögötte álló törököt kellett úgy kilőni, hogy a vezér ne sérüljön meg. Mivel ezekben a harcokban a hadizsákmányt a lovak, a fegyverek és a zászlók jelentették, pontlevonás járt minden olyan lövésért, amely véletlenül egy lovat talált el.”

Amint azt a főszervező elmondta, ahogy az lenni szokott, külön vetélkedtek a 10 éven aluli gyermekek, a 10–14 és a 15–18 évesek, de külön kategóriában indultak az 50 év fölöttiek, valamint a tradicionális- és a vadászreflex íjakkal versenyzők is. A legtöbben tradicionális íjjal lőttek, ezúttal azonban csigás íjjal is versenyeztek néhányan. A résztvevők távlövésben is bizonyíthattak.

A megmérettetés résztvevői lerótták kegyeletüket az 1552-es ütközet 465. évfordulójára készült, a Léva várkapitányaként is szolgáló Thury György fából faragott szobránál. A korszak első számú bajvívóját ábrázoló alkotás a délvidéki Fülöp Attila fafaragó műve.

Eredmények:

10 éves korig (fiúk):
Nagy András – tradicionális íj
Hohler Dávid – vadászreflex íj

10 éves korig (lányok):
Kurcz Cyntia

14 éves korig (fiúk):
Chládek Dániel – tradicionális íj
Nothart Marcell – csigás íj

18 éves korig (lányok):
Lalák Boglárka

tradicionális íj (nők):
Kiss Emma

vadászreflex íj (nők):
Hegedűs Éva

tradicionális íj (férfiak):
Molnár Antal

vadászreflex íj (férfiak):
Kiss Ferenc

szenior (nők):
Antal Magdaléna

szenior (férfiak):
Tóth László – vadászreflex íj
Hojsza Zoltán – tradicionális íj
Oszli István – lombo íj

távlövés (nők):
Slavíček Katalin

távlövés (férfiak):
Nagy Zoltán – tradicionális íj
Kiss Ferenc – vadászreflex íj

A Thury György Vándorkupát ezúttal Chládek Dániel szerezte meg. A farnadi versenyző a legtöbb pontot gyűjtötte össze a tradicionális íjjal versenyzők mezőnyében.
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.