III. Országos Szent István Király Ünnepség Deákin

Horváth Szomolai Andrea 2019. augusztus 25., 17:13

A mátyusföldi Deákin zajlott le augusztus 24-én a koszorúzással, emlékkonferenciával és szentmisével egybekötött III. Országos Szent István Király Ünnepség.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az országos megemlékezés a Deáki központjában álló, Nagy János által megalkotott Alapítási emlékmű koszorúzásával vette kezdetét, ahol Baranyai Alajos, a Csemadok Galántai és Vágsellyei Területi Választmányának elnöke, Zsigárd község polgármestere nyitóbeszédében kifejtette azon meggyőződését, hogy napjainkban is folytatni tudjuk azon elődeink nemes hagyományait, akik hittel vallották, hogy jövőt csak a kultúráját, múltját ismerő és tisztelő nemzedékkel lehet építeni.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A hivatalos nyitóbeszéd után Magyarország Nagykövetsége képviseletében Márvány Miklós, ideiglenes ügyvivő és Disztl Antal, tanácsos helyezett el koszorút.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Csemadok Országos Tanácsa, számos alapszervezet, község, Nagyszombat illetve Nyitra megye önkormányzata és többek között Deáki falu és egyházközösségei is lerakták az összetartozás koszorúit az Alapítási emlékműnél. Ezután kezdetét vette a két szakmai előadásból, illetve a Ritka zenekar koncertjéből összetevődő konferencia a helyi művelődési otthonban. A konferencia nyitóbeszédét Jakócs Krisztina, Deáki polgármesterasszonya mondta el, majd Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke köszöntötte a szép számban összegyűlt közönséget Deákin.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A konferencia következő előadója Kovács László, tanár, történész volt, aki a Szent Korona történetét mutatta be a közönségnek. Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, a konferencia főszervezője fontosnak tartotta elmondani, hogy amikor nem lehetett Zselízen megrendezni az országos Népművészeti Fesztivált, Deáki faluja volt az, amely magára vállalta a szervezést és otthont adott az eseménynek.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Mikor a Népművészeti Fesztivál visszakerülhetett Zselízre, a Csemadok úgy gondolta, Deáki méltó arra, hogy egy újabb, nagy volumenű rendezvény helyszíne lehessen, így született meg a gondolat, hogy az Országos Szent István Király Ünnepség helyszíne az a község legyen, ahol a Halotti beszéd kultuszát a mai napig hűen ápolják.

A rendezvény ideje alatt két kiállítás anyaga is megtekinthető volt Deákin, a konferenciateremben a Magyar Szent Korona másolatairól készített fotókat függesztették ki. A másik kiállítás a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány Magyar családok a Kárpát-medencében című tárlata volt.

A nagysikerű konferencia után ünnepi szentmisére került sor a román stílusban épült római katolikus templomban, ahol zoboralji hagyományőrző csoportok, a Nyitracsehi Férfi Éneklőcsoport, valamint a Nyitragesztei Téliződ Női Éneklőcsoport közreműködtek Neszméri Tünde szervezésében. A szentmisét Tóth László, püspöki helynök celebrálta, Édes Ákos, lelipásztor igét mondott és áldást adott a felvidéki magyarságra.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Csemadok országos rendezvénye a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Galántai Területi Választmánya, a Csemadok Deáki Alapszervezete, a Deáki Római Katolikus Plébániahivatal, a Deáki Református Egyházközség és Deáki Község Önkormányzata szervezésében valósul meg.

Az országos megemlékezésről bővebben a Magyar7 lap következő számában olvashatnak. 
0 HOZZÁSZÓLÁS