magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. március 3., 20:04

Így segít a Mátyusföld

Egyként mozdult meg a Felvidék az Ukrajnából érkező menekültek és a háborúzó országban, illetve Káprátalján maradt emberek megsegítésének érdekében. Mutatjuk, hol és hogyan segíthet a Mátyusföldön.

Adománygyűjtés
Adományok Királyréven
Fotó: Papp László

A segítségnyújtásnak sokféle formája van. Az emberek pedig hajlandóak baj esetén azonnal megindulni, gyűjtésbe, adományozásba kezdeni, vagy akár menekülteket befogadni otthonaikba. Ez bizonyosodott be az elmúlt napokban. A segítségnyújtás és adományozás sem lehet azonban szervezetlen és fejetlen. Mutatjuk, hol és hogyan segíthet Szlovákiában, a mátyusföldi régióban.

Alapítványi segítségnyújtás – Ember az emberért, Lélekgyógyítók

A Mátyusföldön már korábbról jól ismerik a magyarországi Lélekgyógyító Alapítvány munkásságát, amelynek társszervezete a Szlovákiában bejegyzett Ember Az Emberért Polgári Társulás. Papp László, az alapítvány vezetője és felvidéki segítője, a polgári társulás elnöke, Bordovács Karvai Anett évek óta járják a Máytusföldet és szállítják el a rászorulóknak a jótékonykodók adományait. Egyként és gyorsan mozdultak meg az ukrán-orosz háború kitörésekor is. A hatékonyság érdekében gyűjtőpontokat alakítottak ki, mind a Felvidéken, mind Magyarországon. A gyűjtés párhuzamosan zajlik a határra, illetve a Kárpátaljára való szállítással. Papp László elárulta portálunknak, sok mátyusföldi önkormányzat, illetve magánszemély vagy szerevzet (többek között Pered, Királyrév, Tallós, Pozsonyvekezény) csatlakozott hozzájuk azonnali hatállyal. A csütörtöki nap folyamán Laci be is járta a Mátyusföldet és indult is a határra, Záhony felé, hogy eljuttassa az adományokat. Hozzáteszi, úgy értesült, nagyon sok beteg, és covidos is van a menekültek között, biztosan szükség van maszkokra, tesztekre, fertőtlenítőre. Az alapítvánnyal már Ausztriából és Németországból is felvették a kapcsolatot a segíteni szándékozók.

Azt, hogy hol, és mire van szükség, az alábbi Facebook csoportban követhetik:

https://www.facebook.com/groups/ukrajnabolmenekulokmegsegitese/permalink/5064341673618778

Szövetségben

A Szövetség politikai párt az elmúlt napokban a legnagyobb szlovákiai magyar társadalmi szervezetekkel és egyházi képviselőkkel egyeztetett a Kárpátaljának biztosított összehangolt segítségnyújtásról. A Szövetségnek és a neki segítő jobbot nyújtó szervezeteknek a Mátyusföldön az alábbi helyeken tud huzamosabb időtartamban adományozni

Adománygyűjtés

Vezekény községháza

Pázmány Péter Alapítvány székháza – Galánta – munkanapokon 8:00-16:00

Galánta és Vidéke Polgári Társulás – Felsőszeli, Öreg Iskola épülete, 10:00 – 17:00

Zsigárd - Kultúrális Közösségi és Tájékoztató Központ (85-ös házszám)

A pedagógusok is segítenek

A Szövetséghez csatlakozva a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szervezete is segítségnyújtásra hívja fel tagjait. Az ukrán-szlovák határon fekvő Nagyszelmenc naponta fogadja a gyalogosan  menekülőket, elsősorban nőket és gyerekeket, akik több órás várakozás után teljesen kimerülten, átfázva érkeznek meg.  A humanitárius segítség többirányú, a különböző adományok elosztása központilag történik, az SZMPSZ viszont célirányosan Nagyszelmenc község és a Dobó István  Alapiskola számára küldene takarókat, mert a határon lévők szerint főként erre van most a legnagyobb szükség – áll a pedagógusszövetség közleményében. A Mátyusföldön aki segíteni szeretne, a tiszta és becsomagolt takarókat és plédeket Galántán, a Pázmány Péter Alapítvány székházában található SZMPSZ irodában adhatja le Szabó Jutkánál március 3-tól március 10-ig naponta 10,00 és 15,00 óra között. Aki egyénileg pénzadománnyal szeretné segíteni a határ mellett dolgozó önkénteseket, ezt a Dobó István Alapiskola és nagykapos.ma által nyitott transzparens számlára tehetik meg: SK55 0900 0000 0051 8809 3095.

Önkormányzatok

Szinte minden önkormányzat, vagy adott településen működő civil szervezet bekapcsolódott a gyűjtésekbe. A követhetőség és a célirányosság érdekében érdemes figyelni az önkormányzatok online platformjait, vagy helyben érdeklődni. Deáki község például a kultúrházban szállásolt el menekült, kisgyermekes családokat, ők is folyamatosan kommunikálják kifelé, mire van szükség.

Jótékonysági koncert

A mátyusföldi Pozsonyvezekény község jótékonysági koncertet szervez, célirányosan a Kárpátalján maradottak megsegítése érdekében. A koncertjegyekből és a helyszínen való adományozó gyűjtésből befolyt összeg Kárpátaljára vándorol majd, olyan szervezetekhez, akik pontosan tudják, hol kell a legjobban a segítség.

Adománygyűjtés

A koncertfelkérést azonnal elfogadta Vadkerti Imre és Kovács Koppány is. A régiós énekesek közül Szlezák Erika és Bognár Gábor nóta- és operetténekesek állnak színpadra. A rendezvény médiapartnere a ma7.sk médiacsalád.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.