2018. augusztus 22., 10:20

Hitet sugall a küzdelmes hétköznapok forgatagában

Fülekpüspökiben templombúcsúval, Ajnácskőn tűzijátékkal ünnepelték a magyar államalapítást és Szent István királyt.

szent-istvan7.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

Az előző évekhez hűen, Fülekpüspökiben idén is méltóképp ünnepelték a magyar államalapítást és Szent István személyét. Az egyház és a község szervezésében, a falu hívő magyar lakossága templombúcsúval emlékezett. „Évszázadokon keresztül, elődjeink áhítattal és tisztelettel tartották meg a falu védőszentjének, Szent István királynak az ünnepét. Ő az, aki arra hivatott, hogy vigyázzon és vezessen bennünket a Szent Istváni intelmek szerint”- nyilatkozta Noskó László, polgármester.

A magyar határhoz közeli falunak Szent István a védőszentje, a templomot is az ő tiszteletére emelték. Tavaly pedig Szent István szobrot avattak a községben. „Ezen szakrális szimbólum az itt élőknek erőt és hitet sugall a küzdelmes hétköznapok forgatagában. Idén a szentmisét Sipos György plébános celebrálta. Az egyházi szertartás rangját komolyzenei koncerttel vezettük fel, a persi Fazekas testvérek, Bence és Balázs közreműködésével”- tudatta.

Fotó:  Szvorák Emese

A fülekpüspöki búcsú mindig körmenettel egészül ki. Az idei a főtéren, a Szent István szobor körül valósult meg, ahol a plébános felolvasott Szent István király intelmeiből, illetve megszentelte a szobrot. „A körmenet a szentmise keretein belül történt. Jeleztük a külvilágnak, hogy élünk, létezünk, s komolyan vesszük földi küldetésünket”- zárta a polgármester.

Hasonló szellemiségben, ám szabadabb légkörben ünnepeltek az ajnácskőiek. A helyi önkéntes tűzoltók, a Csemadok Ajnácskői Alapszervezete, és Ajnácskő község ünnepi tűzijátékkal készült augusztus 20-a alkalmából. Mintegy ötven érdeklődő gyűlt össze a várban, hogy együtt csodálja a fényjátékot, és lerója tiszteletét Szent István emlékének, örökségének.

szent-istvan7.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék