2020. szeptember 18., 07:55

Igazgatói széket vált a Jókai Színház gazdasági direktora

A közgazdász végzettségű Banai Tóth Pál, Dunamocs volt polgármestere februárban még Komárom város főellenőre szeretett volna lenni. Miután e terve meghiúsult, a nyarat a Komáromi Jókai Színház gazdasági igazgatójaként töltötte. Október 1-től pedig – a tegnap esti önkormányzati döntés alapján – a Comorra Servis járulékos szervezet igazgatójává nevezi ki őt Keszegh Béla polgármester, akivel mellesleg gimnáziumi osztálytársak voltak.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Gál Tamás, a Jókai Színház igazgatója nyár elején szavazott bizalmat Banai Tóth Pálnak

A február 27-i testületi ülés után arról írtunk, hogy a jelen levő 22 képviselő többsége megszavazta a volt főellenőr, Csintalan Miklós újabb hat évre történő kinevezését, s a tisztségért szintén ringbe szállt Banai Tóth Pál, Dunamocs volt polgármestere csupán 6 szavazatot kapott. E tervét tehát nem sikerült valóra váltania.

Miután Dobai Tibor „közös megegyezéssel“ megvált a Jókai Színház gazdasági igazgatói posztjától, Gál Tamás, az intézmény új igazgatója Banai Tóthnak szavazott bizalmat. Az újdonsült gazdasági direktor az augusztus 17-i évadnyitó sajtótájékoztatón még aránylag derűlátóan nyilatkozott az intézmény anyagi helyzetéről:

...már van is pár sikeres pályázatunk, s a régiek mellett új szponzorokat is megszólítottunk. Örvendetes, hogy a vírusjárvány ellenére megmaradt a közönség bérletvásárlási szándéka...“.

Közben városszerte szárnyra kaptak a híresztelések, hogy Banai Tóth jelentkezett a városi termálfürdőt, kempinget, fedett uszodát és jégpályát is üzemeltető Comorra Servis járulékos szervezet igazgatói pályázatára. A városi képviselő-testület 7 órás szeptember 17-i ülésének végén, bő két perc alatt eldőlt a sorsa: miután a saját ígérete alapján távozik a színházból, október 1-től teljes munkaidőben e cég irányítását látja majd el.

A Comorra Servis jövendő direktorának személyéről ekképp döntött a városi önkormányzat: az ülésteremben még jelen levő 19 képviselő közül 18-an Banai Tóth Pálra szavaztak, 1 kollégájuk pedig tartózkodott. Elöljáróban a polgármester elmondta: valójában az ő jogköre jelölni a jövendő igazgatót, ám ezt a kompetenciát átruházta egy bizottságra.

Eredetileg 8 jelölt érdeklődött a tisztség iránt, de aztán közülük csak 4-en adtak le érvényes jelölést, s őket meghallgatta a bizottság, amely „viszonylag egyhangúlag Banai Tóth Pált javasolta e posztra, s a javaslatot én is elfogadom“ - jelentette ki Keszegh.

Mielőtt a majdani igazgató személyét a képviselő-testület is jóváhagyta, a képviselők kérdéseket tehettek fel a pártolt jelöltnek. Andruskó Imre leszögezte: neki elfogadható Banai Tóth Pál személye. Mivel azonban őt nemrég nevezték ki a Jókai Színház gazdasági igazgatójává, feltette a kérdést, hogy kedvező testületi döntés és polgármesteri kinevezés esetén szeptember végén távozik-e a színházból, mert a gondokkal küszködő, fél év alatt 80 ezer eurós mínuszba került Comorra Servis élére olyan vezető kell, aki naponta bejár a munkahelyére, és főállásban annak az ügyeivel foglalkozik. Banai Tóth azt felelte, hogy pozitív döntés esetén otthagyja a színházat, és teljes állásban a Comorra Servist fogja irányítani.

Arról még nem szól a fáma, hogy alig két hét múlva majd ki kerül a Jókai Színház megüresedő gazdasági igazgatói posztjára. Az biztos, hogy az utód a koronavírus-járvány újabb hulláma és az október elején szigorodó járványügyi intézkedések miatt csöppet sem lesz könnyű helyzetben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!