2021. október 13., 20:14

Idősek hónapja és oktató-programsorozat a Galántai Honismereti Múzeumban

Ajándékkal kedveskedik a Galántai Honismereti Múzeum a szépkorúaknak az idősek hónapja alkalmából. A nyugdíjasok októberben ingyen látogathatják az intézményt. A múzeum ezen kívül az óvodások korosztályának élményalapú tanulására is lehetőséget nyújt.

Galántai Honismereti Múzeum
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Illusztrációs felvétel a Kuffner kiállítás megnyitójáról
Idősek hónapja

Az őszi évadban több újdonsággal és fejlett oktatói programmal jelentkezik a Galántai Honismereti Múzeum. Az intézményben már szokás, hogy az idősek októberben ingyenesen léphetnek be az múzeumba. A látogatók 8 állandó kiállítást és a Kuffner-báró műgyűjteménye című aktuális kiállítást tekinthetik meg lektorok kíséretében, akik szakmai tárlatvezetést biztosítanak szlovák és magyar nyelven – tudjuk meg Pukkai Judittól, a Galántai Honismereti Múzeum referensétől. A Galántai Honismereti Múzeumban ezzel a kis gesztussal támogatja a nyugdíjasok szociális és mentális egészségét.

Galántai Honismereti Múzeum
Fotó:  Galántai Honismereti Múzeum
Állandó kiállítás a múzeumban

A múzeum akadálymentesített, lifttel rendelkezik, s a kiállítótérben a látogatók kényelme érdekében székeket is elhelyeztek. Az intézmény weboldalán elérhető információ, hogy a múzeum munkatársai, akik kapcsolatba lépnek az idősekkel, teljesen beoltottak.

A múzeumban a regionális történelem iránt érdeklődőknek is lehetőségük van bővíteni a tudástárukat az októberi hónap folyamán. Október 20-án Bukovszky László, kormánybiztos tart majd előadást Az utolsó Esterházyak Galántán címmel. Az előadás szlovák nyelven valósul meg, csak a beoltottak vehetnek rajta részt.

Múzeumba járunk

Az egyre jobban fejlődő és az oktatást-nevelést előtérbe helyező múzeum óvodáskorban kitűnő lehetőséget nyújt az óvodán kívüli élményalapú tanulásra. A Múzeumba járunk c. programsorozat minden hónapban új témát kínál, amely kapcsolódik az állandó és időszakos kiállításokhoz, évszakokhoz, szokásokhoz.

Cél, hogy programok által már az óvodáskorú gyermekben tudatosuljon, a múzeum olyan hely, ahol sok újdonságot, érdekeset megtanulhat. A rendszeres foglalkozások eredményeként a gyerekekben fokozatosan kialakul egy kép elődeik életéről, hogyan éltek a falvakban és városokban, mennyit dolgoztak a megélhetésért, hogyan befolyásolta életüket egy-egy jeles nap, különleges alkalom. Igyekeztünk úgy összeállítani programunkat, hogy ezen témákat mind felölelje, ugyanakkor kapcsolódjon az állandó és az időszaki kiállításhoz is – teszi hozzá Pukkai Judit. Emellett az óvodások megismerhetik Galánta és környéke – szűkebb régiójuk látványosságait, nevezetességeit is.

Galántai Honismereti Múzeum
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
A Kuffner kiállítás egy panelje

Az októberi hónapban a gyerekek a diószegi Kuffner bárók tárgyi örökségével ismerkedhetnek meg. A műgyűjtemény kapcsán szó esik a színekről, képekről, az egyéni fantázia is elrugaszkodhat. A foglalkozás szabad rajzolásban csúcsosodik ki. Novemberben azzal foglalkoznak majd az óvodásprogram keretén belül, hogyan éltek a falusi emberek ősszel. Mi volt a tollfosztás, miért volt fontos termény a komló, len, káposzta. Szóba került az őszi hónapok szokás- és hiedelemvilága is. Befejezésként őszi dekoráció készül.

A Galántai Honismereti Múzeumban november 30-áig tekinthető meg a Kuffner báró műgyűjteménye időszakos tárlat.

Galántai Honismereti Múzeum
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.