cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 13., 20:05

Idén sem hagytuk ki a Jókai Napokat - VIDEÓKKAL

A diák- és amatőr színtársulatok seregszemléje idén 59. alkalommal teszi Komárom városát az színjátszás szerelmeseinek erődjévé. A Komáromi Jókai Napok Alapítvány, Komárom városa és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ által életre hívott háromnapos fesztivál során a versenyelőadásokon kívül pódiumbeszélgetések és vendégelőadások tarkítják az eseményt. 

A  KGSzT Diákszínpad előadása
A KGSzT Diákszínpad előadása
Fotó: Katona Tamás

Bajkai Csengel Mónika, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a tizenkét jelentkező csoport közül nyolcan  jelentek meg idén a fesztiválon, ebből öt diákcsoport, két egyetemista és egy felnőttcsoport, ám úgy értékeli, a Jókai Napok a felvidéki magyar színjátszás komoly színtere, nekünk, felvidéki magyaroknak pedig a megmaradásunk egyik kulcsa. 

Videó:  ma7

A második nap első előadásának különlegessége, amely a Füleki Gimnázium FIKSZ színpadának darabja, amelyet egy gimnazista diák, Oravecz István Zoltán írt és rendezett, aki saját és kortársai életéből merített ihletet a darabhoz. Így hirdették az Atyám, gyónnék című előadást: 

Színdarabunk történetét az élet írta. Bárkivel megtörténhetett volna közülünk, de leginkább azokkal, akiknek van lelkiismeretük.''
Videó:  ma7

Kósik Boglárka és Bial Benedek, a darab szereplői rendkívül jól érezték magukat az előadáson, úgy vélik, pozitívan hatott rájuk a drukk és a közönség támogató figyelme. Szerintük az Atyám, gyónnék! című darabnak komoly üzenete lehet a mai tinédzser generáció számára. 

Videó:  ma7
Videó:  ma7

Szabó Csilla, drámapedagógus, rendező, kultúraszervező, a felvidéki magyar színjátszás megkerülhetetlen alakja idén is a Jókai Napok zsűriszékében foglal helyet.

Ugyan még csak a második napot tapossuk, de biztatónak értékeli az előadásokat, a darabválasztásokat, az előadások minőségét és a színészi játékot. Szót ejtettünk a felvidéki magyar színjátszás színvonaláról, a kiaknázatlan lehetőségekről, valamint arról, miben szorulnak leginkább megerősítésre a csapatok. 
Videó:  ma7

A délutáni előadást a kassai KGSzT Diákszínpad vitte a nézők elé, akik Slawomir Mrožek Rókavadászatát hívták életre, amelyben a rendező, Bodon Andrea szintén lát aktualitást. A diákszínpad előadása a premier is volt egyben, amit a rendező jószívvel nyugtázott.

A róka és a királynő megformálóját kérdezte stábunk arról, mennyire érezték magukénak a karaktereket, illetve honnan inspirálódtak a megformálásukhoz, valamint arról is kérdeztük őket, milyen szerepet játszik a színjátszás az életükben. 
Videó:  ma7

A második nap kísérőprogramja a ,,FABÓ 60'' elnevezésű  pódiumbeszélgetés volt Fabó Tibor, Jászai Mari-díjas színművésszel. 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.