Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. április 27., 18:38

Idén magyar pedagógust is kitüntetett Pozsony megye

Ha egy sikeres embertől megkérdezik, minek vagy kinek köszönheti a sikereit, a válaszok közt többnyire szerepel egy pedagógus neve is, aki a pályán elindította őt, vagy valamilyen módon meghatározó szerepe volt a szóban forgó illető személyiségének alakulásában. A pedagógusok nehéz munkáját mégis hajlamosak vagyunk alábecsülni vagy nem értékelni kellőképpen.

Év tanára 2022
Iró Erzsébet Juraj Droba megyeelnöktől vette át az Év tanára díjat
Fotó: Facebook

Pozsony megye azonban fontosnak tartja, hogy – immár hagyományosan – minden évben díjazza, azaz elismerje az 54 megyei hatáskörbe tartozó oktatási intézmény – gimnázium és szakközépiskola – legjobb pedagógusait. Idén 15. alkalommal került sor az ünnepélyes díjátadásra. A járványhelyzet miatt két év kihagyás után ebben az évben a pozsonyi Tomášik utcai Ladislav Novomeský Gimnázium aulájában 20 megyei hatáskörbe tartozó oktatási intézmény pedagógusa vehette át az Év tanára díjat. A díj köszönet az elkötelezett pedagógusoknak, akik munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy képzett és rátermett fiatalok lépjenek ki az életbe, akiknek nem jelent gondot a mai, kihívásokkal teli környezetben az érvényesülés.

Év tanára 2022
Az idei díjazottak, köztük Iró Erzsébet a Duna utcai MTAG tanára
Fotó:  Facebook
A tanítás nemcsak hivatás, hanem küldetés is

„A tanítás nem csak hivatás, hanem küldetés is, amit nem lehet kényszerből vagy pusztán kötelességből végezni. Csak az lehet nagybetűs tanár, aki a feladatát teljes szívvel végzi. Egyszerre kell nagyszerű embernek és erős személyiségnek lennie, mert csak az ilyen tanár tudja megszólítani a fiatal generációt, meghallgatni és inspirálni őket” – mondta Juraj Droba megyei elnök a díjátadó ünnepségen.

Év tanára 2022
Iró Erzsébet Juraj Droba megyeelnökkel
Fotó:  Facebook

A megyeelnök elmondása szerint a tanárok munkáját különösen nagyra értékeli, ezért a tisztségbe lépése óta

a megye számos lépést tett a társadalmi státuszuk növelése érdekében

– különböző juttatások formájában is, amelyek növelik a pedagógusok anyagi elismerését, vagy akár a képesítések javításának lehetőségeivel és az iskolai környezet korszerűsítésével, illetve különböző rendezvények és pedagógus-összejövetelek formájában is.

Amint az a megyeelnök mondta, az oktatásügy a megye egyik prioritása, ezért továbbra is folytatja az iskolák korszerűsítését, a szakképző központok építését vagy új, a munkaerőpiacra reagáló osztályok bevezetését.

De nem feledkezik meg a megye a tanárok motiválásáról sem.

Bevezette például a kezdő pedagógusok támogatását, a tanórán kívüli tevékenységek, a nyelvi képzés vagy a pedagógiai kiegészítő tanulmányok költségtérítését, és hozzájárul a pedagógusok tömegközlekedési költségeihez is.

Duna utcai pedagógus a díjazottak közt

Az idei húsz díjazott közt egyedüli magyar pedagógusként ott volt a Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatóhelyettes tanára, Iró Erzsébet is.

Pozsony megye minden évben lehetőséget ad arra a hatáskörébe tartozó oktatási intézményeknek, hogy ha van olyan pedagógus az iskolában, aki sokrétű tevékenységet, tehetséggondozást vagy innovatív tevékenységet folytat, akkor azt az iskola igazgatósága felterjesztheti az Év tanára díjra”

– nyilatkozta portálunknak Morvay Katalin, a Duna utcai iskola igazgatója hozzáfűzve, a pályázatban az iskolaigazgató ismerteti a szóban forgó pedagógus érdemeit, majd a megyei önkormányzat oktatási bizottsága kiválasztja a véleménye szerint 20 legjobb jelöltet, akiknek mindig  a tanítónap alkalmából ítélik oda a díjat.

„A pandémia miatt egy kicsit megcsúszott a rendezvény, de két év után végre élőben rendezték meg újra” – mondta az igazgató asszony. Az elismerés nemcsak egy mutatós díjjal és oklevéllel jár, a megye által a díjra érdemes pedagógusok pénzjutalomban is részesülnek, amit a következő fizetésükkel együtt kapnak meg a díjazottak.

A díj természetesen az iskolának is elismerés, mi minden évben nyújtunk be pályázatot, és eddig öt kiváló pedagógusunk részesült már ebben a díjban egy-egy alkalommal”

– fűzte hozzá az iskola igazgatója.

Év tanára 2022
A díjazott Iró Erzsébet Morvay Katalin iskolaigazgatóval
Fotó:  Facebook

„Természetesen jóleső érzés volt a díjat átvenni, de az emberben azért mindig ott van a bizonytalanság is, hogy biztosan ő az-e, aki a legjobban megérdemelte ezt a díjat, biztosan megérdemli-e, mert a mi pályánk nem lemérhető, meg nem megfoghatóak az eredményei” – mondta az idei díjazott Iró Erzsébet hozzáfűzve,

az ilyen elismerés azért is fontos, mert a pedagógusi pálya presztízse eléggé alulfinanszírozott meg -értékelt is.

A megbecsülés, az ember munkájának mások általi értékelés nagyon fontos pozitív visszacsatolás, de a pedagógus élete nem változik meg ettől. Teszi a dolgát ugyanolyan hittel és szeretettel, mint eddig. Persze azért kötelez is, mondta Iró Erzsébet, mert az ember úgy érzi, hogy még inkább meg kell felelnie. A sikert számára nemcsak a versenyeredmények jelenti, mondja, hanem például az is, hogy az iskolán belül hogyan értékelik a munkáját vagy maguk a diákok is.

Látni a csillogó szemüket például, ahogy felkészíti őket az ember az érettségire, vagy elindítja őket az életben, ezek mind a sikerhez, az eredményekhez tartoznak, ezekre mind büszke az ember”

– mondta. „Amikor a díjátadás után hétfőn az első órámra mentem, a diákjaim rögtön azzal fogadtak, hogy szívből gratulálnak, ami rendkívül megható volt a számomra" - tette még hozzá Iró Erzsébet.

És egy pedagógusnak valószínűleg ez a legnagyobb elismerés, hogy a diákjai is megbecsülik, örülnek az eredményeinek. Igazgató-helyettes asszony, őszinte szívvel gratulálunk mi is az Év tanára 2022 díjhoz!

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.