2019. április 8., 12:44

Huszonöt év telt el Szlovákia egyik legnagyobb mészárlása óta: az elkövetők szabadlábra kerülhetnek

Még a vér is megfagy az ember ereiben, ha visszaemlékezik arra a negyed évszázaddal ezelőtt történt eseményre, ami megrengette az egész országot. 1994. április 8-án-a pozsonyi Öreg Szőlősi (Stará Vajnorská) úton lévő raktárban két fiatal férfi Skorpió típusú gépfegyverrel megölt három vietnami férfit és két vietnami nőt, akik közül az egyik várandós volt és megfojtottak egy 8 hónapos csecsemőt. A felnőtt áldozatok mind a harmincas éveik elején jártak.

vietnamiak meggyilkolása-vádlottak
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: ČTK

A mindössze 23 éves Róbert Matta és a 24 éves Viliam Hauser vérengzése mögött a pénzszerzés állt. Összesen 1,1 milliót zsákmányoltak, különböző pénznemekben.

A rablógyilkosság során 150 ezer koronát, 4000 márkát, 29  712 dollárt és 30 000 schillinget zsákmányoltak és Németországba mentek. Amikor pár nap múlva visszatértek és újból külföldre akartak szökni, a rendőrség a ligetfali határátkelőnél elfogta őket.

A rendőrség az Interpollal való együttműködésnek köszönhetően a pénz egy részét is lefoglalta. A borzalmas vérengzést Matta társára, Hauserre akarta kenni, aki elejétől fogva azt állította, hogy ő csak a tett helyszínére vitte Mattát és a raktárépület előtt várt rá. Azt állította, hogy semmit sem látott és semmit sem hallott - emlékezett az vissza az esetre Juraj Kliment, aki akkor az ítélőbíróság elnöke volt.

A főnyomozó, Vladimír Kotulič bemutatta a gyilkos fegyvert
A főnyomozó, Vladimír Kotulič bemutatta a gyilkos fegyvert
Fotó:  TASR

A bírósági tárgyalás 1995. május 15-én kezdődött az akkori pozsonyi városi bíróságon. Kilenc nap múlva kihirdették az ítéletet, ami nem is lehetett más, mint életfogytig tartó szabadságvesztés. 1996 februárjában a Legfelsőbb Bíróság elutasította az elkövetők fellebbezését és helyben hagyta a városi bíróság ítéletét.

Paradox módon azonban hamarosan mindketten szabadlábra kerülhetnek. Április 19-án ugyanis kérhetik feltételes szabadlábra helyezésüket, úgy mint mindenki, aki letöltötte 25 éves börtönbüntetését. Mindketten Lipótváron raboskodnak.

vietnamiak meggyilkolása-vádlottak
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.