2022. június 29., 12:01

Húsz éve a tisztesség jegyében

Húsz évvel ezelőtt vette fel a mártír pap, Mészáros Dávid nevét a nagymácsédi magyar alapiskola. Az intézmény a mátyusföldi nyelvjárássziget szélén megtartó bástya és végvár.

Nagymácséd
Médialapozó
Fotó: Farkas Szilvia
Húsz éve vette fel Mészáros Dávid nevét a nagymácsédi alapiskola. Az ünnepi műsor

A nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola teljes szervezettségű, a diákok oktatásánál és nevelésénél a magyar hagyományok és gyökerek kiemelése létfontosságúnak számít. A szomszédos falvakban már erősen érezhető az asszimiláció, Nagymácséd még egy kis szigetként tartja magát, de a többi magyar iskolához hasonlóan a magyar diáklétszám hiányával küzd. Húsz évvel ezelőtt Noszek Hrbácsek Magdaléna igazgatósága alatt vette fel az iskola az 1848/1849-es forradalmi eszmék miatt mártírhalált halt Mészáros Dávid katolikus pap nevét.

Nagymácséd
Fotó:  Farkas Szilvia
Húsz éve vette fel Mészáros Dávid nevét a nagymácsédi alapiskola. Hrbácsek Noszek Magdalénát köszönti az iskola igazgatósága
Mészáros Dávid személyes életpéldája csodás felhajtó erővel bír, s valljuk be őszintén, hogy napjaink értékveszendő világában nagy szükség van olyan személyekre, akikre felnézünk. Felmerül a kérdés, milyen jellemvonásokat integrálhatunk korunk emberének jellemfejlesztő csomagjába?”

– teszi fel az elméleti kérdést Hrbácsek Noszek Magdaléna ünnepi beszédében.

Az évforduló alkalmából a 2021/2022 tanév végén az iskolában Mészáros Dávid napokat szerveztek, amelynek részeként köszöntötték az iskola volt pedagógusait és iskolai alkalmazottait. A Keresztelő Szent Jánosnak felszentelt templomban Szlovák Marian atya celebrált szentmisét Gál Péter atya koncelebrációjával, aki a múltban szintén nagymácsédi diák volt.

Áldásában kiemelte anyaiskolája érdemeit és a magyar hitre, tanulásra biztatta a diákokat. Az emléknapok keretén belül Király Anikó, gyermek- és ifjúsági regényíró, valamint Bognár Gábor orvos tartott interaktív, érdekes előadást a diákoknak. Az iskola színjátszói ünnepi műsorral köszöntötték a vendégeket, amelyben párhuzamot vontak Mészáros Dávid és Isten szolgája Esterházy János mártíromsága és utóélete között.

Az iskola folyosóján a Pannonia polgári társulás vezetőjének, Lanz Rolandnak köszönhetően az Esterházy János vándorkiállítást nyitották meg. A Mészáros Dávid napok részeként megtartották a hagyományos Lancz Lajos emléktornát. A futball mérkőzéseken más régióbeli iskolák is részt vettek.

Nagymácséd
Fotó:  Farkas Szilvia
Húsz éve vette fel Mészáros Dávid nevét a nagymácsédi alapiskola. Lancz Lajos emléktorna

Narancsik Szilvia, az iskola igazgatója elmondta, a húsz évvel ezelőtti névfelvétel egyúttal feladatokat is rótt a tantestületre, az iskolára. Örökre megőrizni az ősök örökségét, az édes anyanyelvet, és képességek szerint gyarapítani az egyetemes magyar kultúrát.

Tanulóink a megszerezett tudás és képességek birtokában hasznos tagjai voltak, azok és majd lesznek is a társadalomnak, mivel anyanyelvükön tanulhattak. Ezáltal olyan öntudatos fiatal emberekké válnak majd, akik éltetik nemzetünket”

– magyarázta az igazgatónő.

Mészáros Dávid katolikus pap az 1848/1849-es magyar szabadságharc és forradalom leverése után az elsők közt vált megtorlás áldozatává. A későbbi nagymácsédi lelkiatyát a magyar keresztény egyház bölcsőjében, Esztergomban szentelték pappá 1823-ban. Öt évvel később került Nagymácsédra, ahol közel húsz éven át szolgálta híveit, rendületlenül mellettük állva a súlyos kolerajárvány ideje alatt is.

Az 1848-as események hírei már a sopornyai plébánián érték utol a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméit oly mélyen valló papot. A szabadságharc sikereit a Te Deum hálaénekkel köszöntötte. 1849-ben első közt tartóztatták le és vetették fogságba. Felségárulással vádolták, valamint betiltott kiadványok őrzéséért is felelősségre vonták.

A nagymácsédi plébánia krónikája szerint a falun keresztül megkötözve vitték volt papjukat a rögtönítélő bíróság elé, és csak a császári katonák számbeli fölénye miatt nem támadtak rá a katonákra a nagymácsédi hívek. Mészáros Dávidot 1849. július 14-én ítélték golyó általi halálra. Az ítéletet még aznap végrehajtották. 

Nagymácséd
Fotó:  Farkas Szilvia
Húsz éve vette fel Mészáros Dávid nevét a nagymácsédi alapiskola. Szentmise
Szabadságszerető nép voltunk és vagyunk. Olyan erények, jellemvonások párhuzama jelenik meg ebben a drámai mácsédi összefogásos példában, mint a bátorság, az igazságosság, a tisztesség, a bölcsesség, hagyomány- és tekintélytisztelet, egyéni és nemzeti önbecsülés. Kellettek a múltban, s fokozottan napjainkban is. Az iskolanévadás mögött meghúzódó példa üzenet is egyben. Így kell, így érdemes élni, ilyen jellemfejlesztő pozitív példák mentén, melyet az iskolanévadó, Mészáros Dávid, a kortárs mácsédiak hoztak nekünk”

– vallotta szépen szóló üzenetében Hrbácsek Noszek Magdaléna.

Nagymácséd
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.