Horror a kanyarban: Gyermekülésestül repült ki egy kislány az autóból

2021. április 8., 09:55
ma7 B. Vida Júlia

Meghűl az ember ereiben a vér attól, ami tegnap történt a Nagyszombati járás Apaj (Opoj) nevű településén. Az egyik kanyarban ugyanis váratlanul kinyílt az arra haladó autó hátsó ülése és kirepült belőle a gyermekülés, amiben egy kétéves kislány ült. Az úttestre csapódást követően még vagy 15 métert csúszott és egy beton ereszcsatornának ütközött. A súlyosan sérült és sokkos állapotban lévő kislányt mentőhelikopterrel szállították a pozsonyi gyermekkórházba.

Fotó: Nagyszombat megyei rendőrség facebook oldala

Az egész hirtelen történt és a rendőrség még vizsgálja, mi okozhatta, hogy menet közben kiesett a gyermek az autóból. Az esés következtében a kislány fejsérülést szenvedett, a pozsonyi gyermekkórházban ápolják, tájékoztatott Mária Linkešová, a rendőrség szóvivője.

Ott sírt az úttesten

A cas.sk információi szerint a járművet vezető apa az eset után sokkot kapott, de még képes volt mentőt hívni. Pár méterrel azután állt meg, hogy a gyermek kirepült a kocsiból és rohant is hozzá.

A kislány kommunikált, sírt és csurom vér volt, mesélte egy arra járó, aki látta, hogy a csöppség az úttesten fekszik.

A légi mentőszolgálat úgy tájékoztatott, hogy a kislány a fején sérült meg, de kommunikált és eszméleténél volt.

Égi szerencse az is, hogy az apa lassan ment az autóval.

A Nový Čas információi szerint a Renault Scénic nem sokkal azelőtt esett át egy belső mélytisztításon és lehetséges, hogy az apa elfelejtette megfelelően rögzíteni a gyermekülést és nem működött a gyermekbiztonsági zár sem.

gyerekules_-autobol_kiesett2.jpg
Fotó: Nagyszombat megyei rendőrség facebook oldala

A véletlenek szerencsétlen egybeesése játszhatott közre abban, hogy a kislány kiesett az autóból.

Gyermekbiztonsági zár

A gépjárművekben a sofőr egyetlen gombnyomással aktiválna tudja a gyermekbiztonsági zárat, vagyis ellenőrzése alatt tarthatja a hátsó ajtókat és ablakokat.

A biztosíték megakadályozza, hogy a kocsi ajtaját belülről ki lehessen nyitni, vagyis a gyermek egyszerűen nem tudja azt kinyitni, akkor sem, ha éppen a kilinccsel játszik.

Ez az eset is arra int, hogy nem árt az óvatosság. Indulás előtt mindig ellenőrizni kell, hogy a gyerekülés rögzítve van-e, elsődlegesen az isofix rendszerrel vagy biztonsági övvel. Még a településen belüli közlekedés esetén is rendesen le kell kötni a gyermeket az ülésben. Gondoskodni kell arról, hogy a kicsi menet közben ne tudja kinyitni az ajtót és ne tudjon szabadon mozogni a járműben.

Kövesse facebook oldalunkat is!