2018. július 27., 11:14

Horgolt polipkákkal az újszülöttek jobb egészségéért és nyugalmáért

A Dániában bevált módszerrel segítik az újszülöttek rendszeres szívműködését és jobb légzését, illetve vérük magasabb oxigénszintjének biztosítását az AGEL-csoporthoz tartozó komáromi kórház újszülött-osztályán. A helyi önkéntesek által adományozott, kiságyakban elhelyezett kis horgolt polipok a köldökzsinóron keresztüli anyai kötődésre, illetve a puha anyaméhre emlékeztetik az állandó nyugalomra is vágyó babákat.

horgolt-polipok
Médialapozó
Fotó: trafik.sk

A már több szlovákiai szülészeten pozitív, nyugtató hatást is kifejtő módszer komáromi bevezetéséről Alžbeta Sivá, az AGEL szóvivője tájékoztatta portálunkat. Hangsúlyozta: miközben az újszülöttek a horgolt poliplábakba kapaszkodnak, annak ellenére biztonságban érzik magukat, hogy az édesanyjuk nincs a közvetlen közelükben.

“A polipok adományozása lassan már kórházunkban is hagyománnyá válik. Az újszülött osztályt nemrég Horgolzsó-Kovács Zsófia és NoMini-Vajlik Noémi azzal kereste fel, akik a kicsiknek polipkákat ajándékoztak. Ezen ötletükkel korábban megszólították a helyi hölgyeket, akikkel apróságaink számára közösen horgolták a bájos állatkákat. Örömmel fogadtuk szándékukat, mellyel az érintett anyukáknak is örömet szereztek, s ők boldogan választottak egy-egy játékot a kisbabájuk számára“- nyilatkozta a nagyszerű kezdeményezésről Elvíra Baková, az  újszülött-osztály főnővére és laktációs szaktanácsadója.

Fotó:  AGEL

“Amikor megtudtuk, hogy milyen különbségek vannak azon újszülöttek között, akik rendelkeznek ilyen polipkákkal, illetve azok között, akiknek nincs ilyen kis játékuk, úgy döntöttünk, hogy a komáromi kórházban született kicsiknek is a kezébe adjuk az állatkákat. Hihetetlen, hogy ilyen egyszerű dolog mennyit segíthet a baba életének első napjaiban.” – egészítette ki az elmondottakat a főnővér.

Hozzáfűzte: a kis polipoknak a babák egészsége és biztonsága érdekében nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelniük. Azok csak 100 százalékos pamutból készülhetnek, amit kiválóan lehet fertőtleníteni. A horgolt csápok pedig nem lehetnek hosszabbak 22 centiméternél.

Töltőanyagként csupán üreges rostot lehet felhasználni, s a polipka a pamuton kívül semmiféle más anyagot, illetve műanyag récsecskéket sem tartalmazhat. Egyébként a két kreatív hölgy másféle játékokat és baba-mama-segédeszközöket is készít természetes anyagokból.

 

horgolt-polipok
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék