Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az elmúlt napokban

hirek.sk 2018. január 10., 12:28
POZSONY. Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az utóbbi tíz napban Szlovákiában. Ógyallán vízkeresztkor napközben közel 15 fokot mértek – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

„Ma nagyon meleg reggelre ébredtünk. A levegő minimális hőmérséklete többnyire 2-7 Celsius-fok között mozgott, csak elszórtan csökkent 0 fok körülire. A legmelegebb térségnek Felső-Nyitra és a Vág mente bizonyult” – számolt be a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A meteorológusok szerint az említett régiókban a levegő hőmérséklete egész éjjel hozzávetőleg 6-7 fok körüli volt. „A levegő magas éjjeli hőmérsékletét (egyebeken kívül) elsősorban a szél okozta, amely legerősebben Nyugat-Szlovákiában, főként annak déli felében fújt” – fejtették ki.

Hozzátették, a mai nappal véget ér a hónap első harmada, amely szokatlanul melegnek bizonyult. „Ezekben a napokban a levegő átlagos nappali hőmérséklete az 1981 és 2010 közti időszak átlaghőmérsékletéhez viszonyítva akár 10 Celsius-fokos eltérést is mutat. A nappali csúcshőmérséklet terén is rekordok dőltek meg, megemlítem például a 14,7 fokos maximumot, amit január 6-án Ógyallán mértünk” – fogalmazott az SHMÚ.

Forrás: Èas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS