2023. október 31., 16:35

Holnaptól jóval drágább a parkolás Kassán

Kevesebb autó a városközpontban, jobb feltételek a lakosok számára, a forgalom szabályozása a rezidens zónákban – ezzel prezentálja Kassa vezetése a parkolásról szóló új rendeletet, amely november elsejétől lép hatályba. Az autósok leginkább azt látják, hogy jelentősen megemelkedik a parkolási díj Kassán.

parkolás, közlekedés, Kassa
Fotó: kosice.sk

A parkolásra vonatkozó általános érvényű rendelet módosítása, amelyet szeptemberi ülésén hagyta jóvá a városi képviselő-testület, november elsején lép hatályba.

„A városközpontban 2009 óta nem emelkedett a parkolási díj. Napjainkban már nem teljesítette alapvető feladatait, mint a forgalom szabályozása és a lakosok komfortjának emelése.

Az új szabályok egyértelmű kedvezményeket hoznak a kassaiaknak, akik állandó lakhellyel rendelkeznek városunkban”

– közölte Stanislav Takáč, a városi hivatal jogi és vagyonkezelő osztályának referense.

Kedvezőbb parkolás a helyieknek

Az egyik legjelentősebb változás az úgynevezett bónuszkártya bevezetése az állandó lakhellyel rendelkezők számára. A kártyával 25 százalékos kedvezménnyel lehet parkolójegyet vásárolni. Emellett, ha mobilalkalmazás útján vásárolnak parkolójegyet, további 10 százalék kedvezményhez jutnak, azaz összesen 35 százalékkal olcsóbban parkolhatnak.

A lakosok online vagy személyesen a magisztrátuson juthatnak bónuszkártyához, amely konkrét autóhoz kötött.

Egy természetes személy legfeljebb 3 bónuszkártyát igényelhet. Maga a regisztráció alig egy percig tart, és az év végéig ingyenes.

A Kassán állandó lakhellyel rendelkezők az úgynevezett rezidenskártyát is igénybe vehetik. Ez csak a lakhelyük közelében található rezidens zónában érvényes. A zónák határai is módosulnak, az eddigi tíz helyett már csak öt nagyobb rezidens zóna lesz a városban. Viszont a szomszédos zónában ezzel a kártyával már nem parkolhatnak a lakosok.

parkolás, közlekedés, Kassa
Fotó:  kosice.sk
Arra számítunk, hogy a rezidens zónák megtisztulnak azoktól az autóktól, amelyek tartósan ott parkolnak, de tulajdonosaik nem lakástulajdonosok az adott helyszínen. Így a hazaiak kényelmesebben parkolhatnak majd”

– magyarázta Tomáš Vrbovský, a városi hivatal parkolásért, útkarbantartásért és közvilágításért felelős ügyosztályának vezetője.

Duplájára emelkedik a parkolási díj

A Kassára látogatók az eddiginél jóval többet fizetnek majd, ha a városközpontban szeretnének parkolni. Eddig az 1-es tarifasávban (a térképen pirossal jelölve) a fél órás jegy 0,75 euró, a napijegy pedig 9 euró volt, a 2-es sávban (narancssárga) ugyanezért 0,50 eurót, illetve 6 eurót kellett fizetni.

November elsejétől az 1-es sáv A1-re változik, ahol a fél órás parkolójegy 1,50 euróba, a napi parkolójegy pedig 24,00 euróba kerül. Az A2-es sávban a fél órás jegy 1,00 euró, a napijegy 16,00 euró lesz.

parkolás, közlekedés, Kassa
Fotó:  kosice.sk

A jegyet továbbra is meg lehet vásárolni parkolóautomatákban, ezek egy részében készpénzzel, másik részében csak bankkártyával lehet fizetni. Megmarad az SMS-ben történő vásárlás lehetősége is, de ilyen módon nem lesz érvényes a bónuszkártya nyújtotta kedvezmény.

A város vezetése szerint a legkedvezőbb a mobiltelefonos, illetve webes alkalmazás útján történő jegyvásárlás, ami 10 százalékos kedvezményt jelent.

Öt alkalmazást lehet igénybe venni, ezek a következők: MPLA, easypark, Bmove, ParkDots, HOPIN, de a város további appok fejlesztőivel is tárgyal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.