Hogyan tanulhatunk meg jól szlovákul?

Bíró Éva 2019. július 13., 12:19

Szlovák alapiskolába íratom a gyerekem, hogy jól megtanuljon szlovákul, és könnyebben tudjon érvényesülni, hangzik gyakran az érv a magyar szülők szájából a beíratási időszakban. A szlovák tanítási óra ugyanis sok tanuló számára mumus a magyar iskolákban.

A gyerekek nem szívesen tanulják, sokan utálják, a szülők pedig látják az oktatási módszer hiányosságait és a tankönyvek korszerűtlenségét. Aztán bevallják, hogy ők sem beszélik az államnyelvet tökéletesen. A dunaszerdahelyi Bakos Adrienn szlovák–angol szakos pedagógus új oktatási módszert vezetett be. Az eredmények őt igazolják.

Csak játékosan és örömmel lehet idegen nyelvet tanulni,

vallja Bakos Adrienn, aki ennek alapján tartja a nyelvóráit, mert azokat játékos foglalkozásokkal színesíti.

– Amennyiben játékon vagy valamilyen élményen keresztül próbálunk elsajátítani valamit, sokkal könnyebben megy. Az óráimon társasjátékokat és kártyajátékokat is felhasználok a nyelvtanuláshoz. Szeretném, hogy a gyerekek szívesen járjanak az óráimra. Természetesen az is célom, hogy magam is élvezzem a munkát. A játékos foglalkozásokon a diákok tartós tudásra tehetnek szert.

Egy görögországi intenzív képzésen egy brit tanárokból álló csapat mutatta meg Bakos Adriennek és 15 amerikai társának, hogyan tanítsák az angol nyelvet úgy, hogy a diákok ne lépjenek le már a második óra után. Adrienn ezeket a módszereket vezette be a szlovák nyelv oktatásában is. 

Amire a mindennapokban szükség van

Olyan nyelvtudást kell adni a diáknak, amit a mindennapokban használni fog,

állítja a pedagógus. Ha a gyerek tudja, hogy nem haszontalan dolgok magolásával kell töltenie az idejét, motivált lesz. Ő maga is meg akarja majd tanulni a nyelvet.

– Nálam ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy szituációs játékokkal tanuljuk és gyakoroljuk a szlovákot. Például párbeszéd formájában eljátsszuk, hogyan kell számlát nyitni a bankban, hogyan kell szállást foglalni a szállodában, vagy például csomagot feladni a postán. Csupa olyan helyzetet teremtünk, amilyenbe a hétköznapokban belecsöppenhetünk.

A játékos, gyakorlati nyelvtudásra összpontosító módszer hatékonynak bizonyul.

Adrienn már nem egy diákkal megszerettette a szlovák nyelvet.

Hozzáteszi, hogy volt egy olyan ötödikes tanítványa, aki kifejezetten utálta a szlovákot. Ha a szülei otthon szlovák csatornát néztek a tévében, azonnal átkapcsolt magyarra. Majd néhány újszerű szlovák-óra után a szülők nagy meglepetésére a szlovák tévét kezdte nézni. Azokat a szavakat, amelyeket nem értett, megkérdezte a szüleitől. 

Egy honlap, ahol mindenki gyakorolhat

A Szlovákul Játékosan Polgári Társulás Bakos Adrienn vezetésével olyan oktatói honlapot hozott létre, amely főleg a felvidéki magyarok szlovák nyelvtudásának fejlesztését segíti elő.

A Szlovákul játékosan nevű weboldal interaktív szókincsfejlesztő játékokat, videókat, nyelvtani gyakorlatokat, továbbá érdekes olvasmányokat tartalmaz.

– Ezzel a weboldallal arra szeretném ösztönözni a diákokat, hogy a szlovákot szabadidejükben is gyakorolják, ne csak az iskolában az órán. Az oldal segítségével fejleszthetik a szókincsüket, és magabiztosabbá tehetik a nyelvtan használatát. Mindezt játékok segítségével. Továbbá tippeket is adok, hogy például milyen könyvet olvassanak el szlovákul. Olyan oktatási segédanyagot dolgoztam ki, amely nem unalmas, és alkalmazkodik a mai igényekhez. Azért fontos hangsúlyozni, hogy ez csak kiegészítő a tananyaghoz, ez nem helyettesíti a szlovákórát az iskolában. Az oldalon töltött idő segít abban, hogy magabiztosabban kommunikáljunk szlovák nyelven. 

Már az iskolákban az új nyelvkönyv

Bakos Adrienn a saját módszerére építve új nyelvkönyvet és tanári segédkönyvet is írt.

A könyv az iskolakezdő    diákoknak szól, és 70-féle játékot tartalmaz. Olyan könyv ez, amit a gyerekek aktívan tudnak használni, mert hasznos szavakra tanítja meg őket. A kiadvány motiválja a gyerekeket, hogy saját mondatokat tudjanak alkotni. Tele van interaktív játékokkal, s ami a lényeg, a szlovák nyelvet idegen nyelvként tanítja. 1000 példányban jelent meg, ebből 500 már eljutott az iskolákba. Az első visszajelzések pozitívak. 

Nem kell tökéletesen tudnunk szlovákul

– Az a tapasztalatom, hogy a nyelvtudás szintjétől függetlenül nem merjük használni a szlovákot. Ráadásul nagy nyomás nehezedik ránk, hogy az államnyelvet tökéletesen kell tudnunk. Merem állítani, hogy nem kell!

Teljesen érthető, hogy nem tudunk úgy szlovákul, mint az anyanyelvünkön, vagy mint a született szlovákok.

Nem azt mondjuk, amit akarunk, hanem amit tudunk. Egyik tanítványom egyszer azt mondta, fél szlovákul beszélni, mert erős a magyar akcentusa. Nekünk nem kell elveszíteni az akcentusunkat, mi a szlovák esetében idegen nyelven beszélünk. Ezt el kell fogadni, és tolerálni kell.

A helyes kiejtés helyett sokkal fontosabb, állítja Adrienn, hogy a gyerek önbizalommal rendelkezzen. Ne görcsöljön azon, hogy tökéletes nyelvtudást várnak el tőle. A szlovák nyelvet meg kell kedveltetni a gyerekekkel, hogy nyitottak legyenek rá. A későbbiek során aztán megtanulják olyan szinten, amilyenre az életben szükségük lesz rá.              

0 HOZZÁSZÓLÁS