2020. október 5., 16:42

Hogyan tanítsunk toleranciát már gyerekkorban

A FutuReg Polgári Társulás szeptember 22-én Pozsonypüspökin szervezte a Multikultúra és gyerekek rendezvénysorozatának utolsó állomását Színes világ, színes iskola címmel.

Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: FutuReg PT
Aki azt állítja, hogy a romák nem tudnak alkalmazkodni, az soha nem gondolta végig a romák történelmét, és nem ismeri a kultúrájukat. A romák az egész világon olyan formában interpretálják a zenéjüket, ahogy az adott többségi lakosság. A hangszereket, a ritmusokat, a dalokat – mindent átvesznek a letelepedésük helyén lakóktól.“

Ezekkel a mondatokkal kezdte prezentációját a méltán híres hegedűművész, Botošová Barbora, miközben a tableten roma művészek előadásait játszotta le: Franciaországból, Spanyolországból, Romániából; Szlovákiából pedig a saját nagyapját, Berky-Mrenica Jánt mutatta be. A pozsonypüspöki Biskupická szlovák alapiskola diákjainak a toleranciáról beszélt.

Az összejövetelen Tankó Vili bokszbajnok is megszólította a közönséget. Elmesélte élettörténetét, hogyan lett a szegény fiúból, akinek még tízóraira sem futotta, nemzetközileg elismert sportoló és szinte nemzeti hős.

A gyerekeknek tetszett az az aktivitás is, amely során mindössze három perc alatt kell egy marék gyufából a toleranciát szimbolizáló jelképet kellett kirakniuk. Az egyik csapatot Petőcz Kálmán korábbi diplomata, emberogi szakértő, a Szlovákiai Helsinki Bizottság elnöke lektorálta és motiválta.

Nagyon fontos, hogy a feladat során megértsék: a szív, az emberség, az empátia játszák a legnagyobb szerepet a különböző nemzetek, vallások, rasszok, nemzetiségek és egyéb különbözőségek tolerálásában, elfogadásában.

Elégedett volt a Biskupická alapiskola igazgatónője, Horváthová Iveta is. Látta, hogy a gyerekeket sikerült meggyőzni.   tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a civil szervezetek, mint a főszervező FutuReg, és a társszervező Romano kher, nagyon jól működnek együtt az iskolákkal ezeken a területeken, és ezért számít rájuk a jövőben is.

Az említett projekt célja megtanítani a gyerekeket a kommunikációra és a közvetítésre (mediációra), egyben hogy képesek legyenek kifejezni véleményüket a toleranciáról a társadalomban és a magánéletben. Ugyanakkor a gyerekek ez úton megismerkedhetnek különböző nemzetiségű sikeres személyiségekkel is. A projekt keretében hasonló multikulturális napot Dunaszerdahelyen és Tallóson is rendeznek a szervezők.

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.