2020. április 5., 18:50

Hogyan próbálnak könnyíteni az idősek helyzetén az önkormányzatok?

Mivel a járvány során a fertőzöttek száma napról napra növekszik, az óvintézkedések egyre szigorodnak. Az idősek a járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportjába tartoznak. Ők vannak leginkább kitéve a vírus közvetlen fenyegetésének, különösen ha más típusú betegségekkel is küzdenek.

 

Fotó: Archívum
Ajnácskői ételkiszállítás

Ajnácskő község mintegy 1230 lakost számlál, ebből 148-an 60 év fölöttiek. Ebben a nehéz időszakban rájuk különös figyelmet fordít az önkormányzat.

"Az országos válságstáb rendelkezését azonnal figyelembe vettük, és kijárási tilalmat rendeltünk el a helyi nyugdíjasotthonban. Ennek értelmében az ott lakók csak kivételes esetben hagyhatják el az épületet. A falu válságstábja  indítványozta a látogatási tilalmat is, így a nyugdíjasokat a hozzátartozók a visszavonásig csak telefonon kereshetik" – mondja Poprocký Iván polgármester.

A helyi önkormányzat minden tőle telhetőt elkövet azért, hogy a lakosokat biztonságban, egészségben tudja. Ennek érdekében bővítette az eddigi szolgáltatásait.

A helyi nyugdíjasotthon lehetőséget biztosít meleg étel rendelésére, a kiszállítást pedig az önkormányzat munkatársai vállalták fel. Főként a karanténban levők és a nyugdíjasok igénylik ezt a szolgáltatást, mondja a polgármester.

"A meleg étel kihordását egyszer használatos dobozokban biztosítjuk. A nyugdíjasotthonhoz telefonon keresztül érkeznek be az igények. Az étel árának megtérítése havonta történik, ami az otthon bevételét képezi. Természetesen, ha igény van gyógyszer vagy élelmiszer vásárlására és kiszállítására, az önkormányzat azt is megoldja. E célból a hivatal és a nyugdíjasotthon telefonszámát több fórumon is közzétettük, hogy minden lakoshoz eljusson az információ."

Emellett az időseket személyesen is felkeresik, és tájékoztatják őket az igénybe vehető szolgáltatásokról. Például arról is, hogy a házhoz szállításon kívül a ház körüli teendők elvégzésében is segítő kezet nyújtanak számukra. Az újonnan igénybe vehető szolgáltatások bevezetése egyelőre nem jár többletkiadással, mivel elmaradnak a szolgálati utak és az iskolázások, ezért az itt fennmaradó összeget az önkormányzat a házhoz szállításra fordítja. Ezenfelül a sportra szánt összeg egy részét szintén átcsoportosítják. 

A polgármester elmondta továbbá, hogy a védőmaszkokból hiány van a községben, de szerencsére működik a helyi összefogás.

A falubeli ügyes kezű asszonyok ugyanis 500 szájmaszkot varrtak az önkormányzat részére. Ezekkel elsősorban a nyugdíjasotthon lakóit és dolgozóit, az önkormányzat munkatársait látták el, de fokozatosan juttatnak belőle az idős lakosoknak is, és mindenkinek, aki igényli. Az ingyenes, mosható anyagból varrt szájmaszkokat folyamatosan gyártják, de az alapanyag kezd hiánycikké válni.

Az intézkedések érintik továbbá a templom bezárását, ahol jelenleg egyébként is felújítási munkákat végeznek. A temetések szűk családi körben zajlanak. A helyi kisiskola tekintetében pedig azoknak a szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak nyújtanak segítséget, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel. Nekik a tanárok papíralapon készítik el a feladatokat, amit szintén az önkormányzat munkatársa kézbesít. 

Kalondán is segít az önkormányzat

Kalonda 220 lakosú nógrádi kisközség, 48 lakosa 60 év fölötti. Papp Réka, a község polgármestere lapunknak elmondta, hogy az önkormányzati hivatal már a kormányrendeletek megjelenése előtt figyelmeztette a lakosokat a megelőzés fontosságára.

Szappant kínáltunk, természetesen ingyen, valamint az időseknek, betegeknek felajánlottuk a segítségünket az élelmiszerek, orvosságok beszerzésénél."

A polgármester azt is elmondta, hogy a falunak sajnos korlátozottak a lehetőségei, mivel az állam egyelőre semmilyen segítséget nem ajánlott fel. Éppen ezért szívmelengető érzés volt számára, amikor a közösségi hálón keresztül elindult az az önkéntes munkaszervezés, aminek köszönhetően 100 mosható szájmaszkot készítettek a lakosok. Az önkormányzat ezenfelül további 200 db egyszer használatos védőmaszkot vásárolt és osztott szét a polgárai között.

Kalonda vezetése a falu idős lakosságára fokozottan odafigyel, és biztosítja számukra a gyógyszerek és élelmiszerek házhoz szállítását.

"Aki erre igényt tart, telefonon lediktálja a listát, és én kézbesítem a csomagot. Legtöbb esetben a gyógyszer házhoz szállítását veszik igénybe, de a bevásárlást is sokan kérik. Főleg gyümölcsöt és tartós élelmiszert igényelnek. A csomag átadása természetesen az előírásoknak megfelelően maszkban és kesztyűben történik. A nyugdíjasok a számla bemutatását követően készpénzzel térítik meg az összeget, amit hivatalos személyként én kezelek" – mondja a polgármester.

A szükséges védőeszközök és a kiszállítás biztosítása többletköltséget jelent a falu számára, de mivel a tervezett kulturális események elmaradnak, az azokra szánt tételeket az önkormányzat ezekre a célokra használja fel.

A polgármester szerint az idősek nagyon felelősségteljesen viselkednek, viselik a maszkot, és nem hagyják el az otthonukat, ezért az utóbbi hetekben teljesen kiürültek az utcák Kalondán. – A múlt heti tavaszias időjárás kedvezett az időseknek is, mindenki a kertben tevékenykedett. Sokan hálásak azért, hogy gyors és sikeres összefogás indult a községben. Aki tud, segít a másikon. Ezért mindenkit arra biztatok, hogy ha most betartjuk az előírásokat, hamarosan túl leszünk ezen a nehéz időszakon.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.