Hogyan látták a komáromi tiltakozók? Elfogyott az emberek türelme, további tüntetések jöhetnek

2021. július 9., 12:00
Nagy Miskó Ildikó

A komáromi Erzsébet-híd szlovákiai oldalán tartott tüntetésen közel száz polgár gyűlt össze, hogy ilyen módon is kifejezze a véleményét arról, ami a határon való átkelés körül zajlik. Ketten nyilatkoztak is portálunknak. 

komaromi tuntetes
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

Dobi Róbert elmondta: „Magánemberként azért jöttem ki erre a spontán tüntetésre, mert a szlovák kormány által bevezetett járványügyi, illetve határellenőrzésekkel kapcsolatos intézkedések nem logikusak, ám korlátozzák az emberek szabadságát, szabad mozgását. Ekkép mindenkit arra akarnak kényszeríteni, hogy beoltassuk magunkat a Covid-19 elleni védőoltással, miközben a fertőzésen átesett személyek már oltás nélkül is rendelkeznek ellenanyagokkal, vannak, akik pedig nem is olthatók be. 

Megdöbbentő mindaz, ami az oltás előtt kötelezően aláírandó nyilatkozaton áll: az esetleges mellékhatásokért és következményekért a polgár vállal teljeskörű felelősséget, pedig azt sem tudja, hogy milyen anyag kerül a szervezetébe! Legrosszabb helyzetbe – hazai munkahelyek hiányában – naponta a külföldi munkahelyükre ingázók kerültek, akikre oltás hiányában vár a karantén. 

Nem ezzel kellene büntetni őket, inkább Szlovákiában is álláslehetőségeket kellene biztosítani! Magyarországon sokkal emberibb a helyzet: ott már védőmaszkot sem kell viselni, enyhébbek a járványügyi intézkedések. Szerintem e mai tüntetések csak az országos méretű tiltakozó hullám kezdetét jelentik. Már fogytán a lakosság türelme, a kormány és a parlament kaotikus viselkedése miatt is további megmozdulások várhatók. Még mit kell elviselnünk? Jönnek majd a maszkos kommandósok, és megverik, aki tiltakozni mer? Közben egy csoport tüntető átment a Monostori-hídra, hogy azt is blokkolja, mert ennek a megmozdulásnak csak így van értelme. Én nem akarok ilyen világot hagyni a gyermekeimre...“. 

Tárnok Magdolna így vélekedett: „Magánemberként azért jöttem el a mai megmozdulásra, mert szlovák alkotmány- és uniós törvényellenesek is a szlovák állami járványügyi korlátozások, amelyek gátolják a jogainkat. Ne büntessék azokat a polgártársainkat, akik örülnek, hogy legalább a határ túloldalán találtak munkát, amit ezeknek a szigorításoknak „köszönhetően“ akár el is veszíthetnek.

Ráadásul, a komáromiak oda-vissza rendszeresen úgy járnak át a határátkelőn, mintha hazamennénk. Gyakran a másik oldalon vásárolunk be, strandolunk, mozizunk, a postai és banki ügyeinketintézzük, valamint a rokonainkat és a barátainkat látogatjuk meg...

Akkor ezek miatt is karanténba kell mennünk? Sokan vagyunk, akik csak akkor leszünk hajlandók beoltani magunkat,  ha a hatóságok szavatolják a biztonságunkat, illetve az oltás kapcsán vállalják a felelősséget az egészségünkért és az életünkért. "

Kövesse facebook oldalunkat is!