2022. július 16., 14:12

Hogy a tudást tovább adjuk- alkotótábor zajlott Gömörpéterfalán

A gömörpéterfalai Magyar Közösségi Házban július 11-16 között alkotótábor várta a családokat. A férfiak megismerkedhettek a fafaragás alapjaival és a népi építészettel. A hölgyek pedig a kovászos kenyérsütés, népi bútorfestészet fortélyait tanulhatták meg, valamint a hordozó kendő használatát sajátíthatták el.

Alkotó tábor
Fotó: Nagy Andrea

„Akkor jó, hogyha óvatosan lehajolsz, és nem távolodik el a mellkasodtól. Ha még érzed, hogy egy kicsit zuttyan, akkor még húzni kell rajta. De az az igazi, hogyha még fát is tudsz úgy pakolni, hogy szinte rá van cuppanva a mellkasodra a baba.”

Varga Zsófia a hordozó helyes használatát mutatja az egyik anyukának. Manapság szinte reneszánszát éli a babahordozás, hiszen nem csak a hordozott babára – akinek a testközelség a lételeme – hanem a hordozó szülőre is jótékony hatással van.

El tudjuk végezni a házimunkát úgy, hogy ő közben biztonságban érezze magát, melegen van, érzi az édesanyja szívének a dobogását, amikor szopizni szeretne ugye, ott van rögtön kéznél. Gyakorlatilag sokan tapasztalják, hogy az első időkben a hordozott baba alig sír”

– magyarázta a hordozási tanácsadó.

Alkotó tábor
Fotó:  Nagy Andrea

Egy másik foglalkozáson a kovászkészítés rejtelmeibe avatták be az anyukákat, akik saját kovászukkal térhettek haza a táborból. A természetes kovászhoz nem csak lisztre és vízre van szükség, hanem rengeteg türelemre és odafigyelésre is.

A legkisebbek egyik kedvenc foglalkozása a festés volt, hiszen a népi bútorfestésbe ők is bekapcsolódhattak. Kopecsni Mikolt kitanult népi bútorfestő, aki igyekszik a hagyományos elemeket a modern kor stílusával ötvözni.

Megpróbáljuk átadni a gömöri mintavilágot a táborba érkezőknek. Fali díszt vagy ilyen kis kapudíszt festünk az általam gyűjtött gömöri, felvidéki mintákkal”

– mondta Mikolt.  

A gyermekeket kézműves foglalkozások, íjászkodás és különböző játékok várták. A férfiak a hét folyamán faragott áttört díszítésű párkányokat készítettek, valamint népi motívumokkal ellátott kerítést, mely az udvaron kap majd helyet.

Olyan jó érzés, hogy a gyermekeink barátokra tudtak találni. A feleségek sütik a kenyeret, a férfiak csinálják a kerítést, faragnak-fúrnak, és ez egyszerűen csodálatos élmény, amit meg kell élni. Mindig azt mondjuk, milyen jó lenne így élni, mi most itt vagyunk, ezt megélhetjük és ez egy csoda”

– nyilatkozta Fábián Zoltán Kósdról.

Alkotó tábor
Fotó:  Nagy Andrea

A szervezőknek először volt alkalmuk ilyen tábort életre hívni.

„Egy-egy ilyen alkalomkor lehetőség van arra, hogy a tudásunkat tovább adjuk. A tábor célja, hogy tartalmas kikapcsolódást nyújtson a résztvevő családoknak, lehetőséget adjon egymás megismerésére, a családi, közösségi kapcsolatok megerősítésére” – mondta Kopecsni Gábor, szervező.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.