2021. augusztus 11., 19:01

Hidaskürtön sok új véradót köszöntöttek - KÉPEKKEL

Nemes segítői és hagyományteremtő szándékkal szervezett véradást a hidaskürti KaKaDu Polgári Társulás. A legnagyobb hiány jelenleg az A+ és az összes negatív vér iránt mutatkozik. A véradásra több mint húsz önkéntes adományozó érkezett.

Önkéntes véradás Hidaskürtön
Médialapozó

Negyedik alkalommal szervezett csoportos véradást az Érsekújvári Országos Vérellátó Intézet együttműködésével a hidaskürti KaKaDu Polgári Társulás augusztus 11-én. Több mint húsz önkéntes érkezett, hogy a jó ügy érdekében segíteni tudjon, azonban az anamnézis és a hemoglobin vérteszt alapján nem minden adományozni kívánó polgár adhatott vért. Összesen 14 személy adományozhatott vért Hidaskürtön szerda délelőtt. A szervezők nagyon elégedettek a létszámmal, a nyári hónapokban átlagosan ritkább a véradományozási kedv, valamint jelenleg az oltások és a koronavírus járvány is megnehezítik a véradási folyamatot. A véradáson a résztvevők fele első-véradó volt.

Önkéntes véradás Hidaskürtön

Daniela Mészárosová, az Érsekújvári Országos Vérellátó Intézet vezetője elmondta portálunknak a helyszínen levett vér speciális hűtés és alvadásgátló forgatás mellett kerül a pozsonyi fő vérellátó intézetbe, ahol bevizsgálják és megfelelőség esetén elraktározzák, majd igény szerint küldik a vérellátó intézeteknek. Jelenleg leginkább A pozitív és az összes negatív vérből van a legnagyobb hiány. Az intézetvezető hozzátette, a nyári hónapok mindig kritikusak, kevesebb a véradó, viszont sok a motorbaleset, nem beszélve az onkológiai páciensekről.

Önkéntes véradás Hidaskürtön

A Covid19 elleni küzdelem is megnehezíti a vérbankok feltöltését, hiszen sem a frissen beoltott emberek, sem a szaadságról hazatérők nem adományozhatnak vért. A Pfizer és Moderna vakcinák beadatása után 14 napig, míg a vektor-vakcinák (Astra Zeneca, Sputnik, Janssen) esetében 28 napig nem szabad vért adni. Ha valaki európai országból tért haza a szabadságáról, utána 14 napig, ha exotikus vagy nem európai vidékről akkor 28 napig nem lehet vért adni. Szintén nem adhatnak vért azok, akiknek fél évnél nem idősebb tetoválásuk van, vagy testsúlyuk nem éri el az ötven kilót. Egy véradás során 450 ml vért ad az egyén, ideélis esetben 5-7 perc alatt, a véradás folyamata nem tarthat tovább tíz percnél – magyarázta Daniela Mészárosová.

Önkéntes véradás Hidaskürtön

Kutrucz László, a KaKaDu Polgári Társulás elnöke elárulta, átlagban húszan érkeznek vért adni a csoportos véradás akciójukra. Idén a véradóknak különleges ajándékokkal kedveskednek: egy palack bort, kétnyelvű véradó karszalagot, KaKaDu-logós kitűzőt és nápolyit kapnak a bátor adományozók.

Az első hidaskürti véradást öt évvel ezelőtt szervezték a dunaszerdahelyi vérellátó intézettel, aztán egy év kimaradt, majd három évvel ezelőtt már az érsekújvári vérellátó intézethez osztották be Hidaskürtöt a pozsonyi centrumból.

Önkéntes véradás Hidaskürtön
Kutrucz László

A kultúrház nagytermét a község biztosítja be erre az alkalomra, a polgári társulás hálás az önkormányzatnak a sok segítségért, valamint a környező települések önkormányzatainak azért, hogy hirdetik az akciót, így nem csak a helyiek, hanem a környékbeliek is tudomást szereznek a nemes lehetőségről. Érkeztek is véradók Jókáról, Vezekényről, Tallósról, sőt Alsószeliből is.

A véradók közt jelen volt Hidaskürt polgármestere, Rózsár Tibor is, aki kifejezetten örült annak, hogy vért adományozhat, hiszen ezelőtti alkalommal sajnos nem találtatott megfelelő adományozónak egészségügyi problémák, magas vérnyomás miatt. Mint mondta, intő jel volt ez akkor arra, hogy jobban figyeljen oda a testsúlyára és az egészségére. Most szerencsére pozitív visszaigazolást kapott az anamnézist és a hemoglobin tesztet végző doktornőtől és leülhetett vért adni.

Önkéntes véradás Hidaskürtön
Rózsár Tibor, Hidaskürt polgármestere

A polgármester nemes cselekedetnek tartja az önkéntes véradóktól a tevékenységüket, a polgári társulástól pedig azt, hogy megszervezik az önkéntes véradást. A polgármester jól érezte magát a véradás után, örült annak, hogy az akarat meghozta az eredményt.

Önkéntes véradás Hidaskürtön
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék