2019. január 21., 20:12

Hiánypótló összmagyar verseny szakközépiskolásoknak

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége hazai szakközépiskolásaink részére január 21-én délelőtt a házigazda intézmények társszervezésével három helyszínen: a komáromi Műszaki Szakközépiskolában, a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában és a kassai Szakkay József Szakközépiskolában tartotta az összmagyar XII. Szakma Sztár Fesztivál felvidéki elődöntőit. A Nemzetpolitikai Államtitkárság Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztályának támogatásával megvalósuló verseny országos döntőjére március 12-14-e között a budapesti Hungexpo Vásárközpontban kerül sor.

Szakma Sztár 18-ban
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a szakmák népszerűsítését célzó viadalt, amelybe Magyarországon kezdetben 15, tavaly pedig már 43 szakma kapcsolódott be. Az asztalosnak, villany- és vízszerelőnek, elekroműszerésznek, hegesztőnek, cukrásznak, kozmetikusnak, szakácsnak, pincérnek, festő-mázolónak tanuló felvidéki ifik a magyarországi, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági fiatalokkal együtt negyedik éve élhetnek a versenyen való részvétel lehetőségével. Az idei három helyszínes felvidéki elődöntőbe 11 szakközépiskola 15 szakmát képviselő 92 diákja jelentkezett be. Azok hazai helyszínei időnként változnak, ám a komáromi Műszaki Szakközépiskola immár harmadszor vállalta a házigazda szerepét“ – mondta el Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke.

Az elődöntők írásbeli feladatainak kidolgozási ideje szakképesítéstől függően 60-120-180 perc volt. Miután a feladatlapokat kijavítja a budapesti zsűri, a legjobb felvidéki versenyzők is meghívást kapnak a magyarországi országos válogatóra. Ott már a tesztek kitöltésén kívül a gyakorlati tudásukat is bizonyítaniuk kell.

„A szakmák népszerűsítését célzó XII. Szakma Sztár Fesztivál országos döntőjére március 12-14-e között a budapesti Hungexpo Vásárközpontban kerül sor. Orbán Viktor miniszterelnök nyitja majd meg a nívós rendezvényt, amely szlogenje: egy jó szakma felér egy diplomával. A díszvendég jelenlétével is hangsúlyozni kívánja a szakmák megfelelő társadalmi elismerésének jelentőségét” - tette hozzá Fekete Irén.

Magyarországon az első 10 helyezett eredményével kiválthatja a szaklevelét, vagyis mentesül a szakvizsgák alól. Sajnos ez a határon túli versenyzőkre nem vonatkozik.

„Örvendetes, hogy az érintett szakközépiskolák igazgatói kezdettől fogva pozitívan viszonyulnak ehhez a hiánypótló versenyhez. Diákjaiknak ugyanis nagyon kevés lehetőségük nyílik az anyanyelvükön versenyezni. Emiatt az a körükben is egyre népszerűbbnek bizonyul - a tavalyi 60 körüli versenyző után idén már a felével többen vállalták a megmérettetést. Szövetségünket a Pál Elemér vezette Műszaki Szakközépiskola tantestületével együtt büszkeség tölti el amiatt, hogy egyik diákjuk a tavalyi országos döntőből különdíjjal tért haza” – tudtuk meg végül Fekete Iréntől, aki emléklapokat és USB-kulcsokat ajándékozott az elődöntő valamennyi résztvevőjének. 

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A versennyel kapcsolatos egyéb tudnivalók a www.szakmasztar.hu honlapon olvashatók.

Szakma Sztár 18-ban
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!