2019. április 9., 20:13

Hiánypótló kezdeményezés a Mátyusföldön – hívogat a tallósi őstermelői piac

Termelői piacot szerveznek április 13-án a tallósi Esterházy-kastély udvarán. A kastélyparkban lehetőség nyílik majd íjászkodásra és lovaskocsikázásra is.

tallos1.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Közel száz kézműves, őstermelő, illetve hagyományőrző jelentkezett már a hosszú idő óta először megrendezésre kerülő tallósi őstermelői piacra. A szervezők szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen a tallósi Esterházy kastély udvara festői és pompás környezetet biztosít majd a hiánypótló kezdeményezésnek.

Fehér Mónika, főszervező portálunknak elmondta, szervezőtársával, Rémay Adriannával mindketten meglepődtek a jelentkező árusok sokaságán, jelenleg úgy néz ki, még a kastély kertjét is meg kell nyitniuk a piac számára, amelyre kezdetben inkább csallóközi termelők és kézművesek jelentkeztek, de az esemény közeledtével a mátyusföldieket is sikerült mozgósítani, így a két régió hagyományai, ízei és termékei fonódnak majd össze a tallósi kastélyparkban szombaton.

Fehér Mónika kiemelte, 2013. októberében Tallóson megemlékezést tartottak az Esterházy kastélyban az 1763-ban Mária Terézia által alapított királyi árvaház megalapításának 250. évfordulója tiszteletére. Ebből az alkalomból Tallósra látogatott Habsburg Károly főherceg, akinek Tallós Község Önkormányzata Díszpolgári címet adományozott. Az ünnepség egyik kísérőrendezvényeként valósult meg az Öreg-Feketevíz HACS rendezésében az első Termelői és kézműves piac a kastély udvarán.

A tallósiak hat év után, a csilizközi piac sikerei által motiválódva úgy gondolták, ismét itt az ideje megmozgatni a mátyusföldi termelőket és kézműveseket és benépesíteni a kastély környékét.

„Célunk a vidék értékeinek, hagyományainak, ügyes kezű embereinek megismertetése a tágabb közönséggel, egyúttal a lehetőség biztosítása a környékbeli kistermelőknek, kézműveseknek portékájuk értékesítésére. Így a vásárlók közvetlenül a termelőktől, előállítóktól kaphatnak információt az egyes portékákról” – tudatta a főszervező.

A tallósi őstermelői piac során lehetőség lesz különböző népi játékok kipróbálására, íjászkodásra és lovaskocsikázásra is. A sokrétű kínálatot egyebek mellett zöldségárusok, termesztők, mézkészítők, népművelők, horgolók, fazekasok, szappankészítők, a mátyusföldi és csallóközi gasztronómiai szokások jeles képviselői biztosítják.

„Mindenképpen szeretnénk ezzel hagyományt teremteni a Mátyusföldön. Szombaton dől majd el a rendezvény sikeressége, ha lesz vásárló, és vevőkör, akkor biztosan meg fogjuk rendezni a piacot a következő időszakokban is” – tette hozzá Fehér Mónika, aki arról is beszámolt, hogy a tallósi önkormányzat és a polgármester is teljes mértékben támogatja a rendezvényt.

A vásárlók április 13-án, szombaton reggel 8 órától délután két óráig nézelődhetnek a tallósi Esterházy-kastély udvarában és ismerkedhetnek meg a régió kincseivel.

tallos1.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.