Hiánypótló endokrinológiai szakrendelő nyílt a komáromi kórházban

Nagy Miskó Ildikó 2019. június 09., 19:40

Örvendetes, hogy a felújított komáromi belgyógyászati pavilonban június 7-én hiánypótló endokrinológiai szakrendelő kezdte meg működését. Annak egyetlen helyi, Rákóczi utcai elődje ugyanis ez év januárjában, Bastrnák Mária endokrinológus váratlan halála miatt zárt be.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Ľubomír Ševčík Nyitra megyei tiszti főorvos akkor portálunknak adott interjújában megígérte, hogy megfelelő fiatal kolléga hiányában még a 70. életévén túl is rendelő, majd váratlanul elhunyt doktornő betegeit mielőbb átveszi az AGEL-csoporthoz tartozó kórház. Ezzel biztosítva, hogy a betegeknek ne kelljen más járásokban dolgozó endokrinológusoknál kopogtatniuk. 

„Az új szakrendelő szorosan együttműködik a belgyógyászati pavilon más osztályaival és szervezeti egységeivel. Szerződésben áll minden egészségbiztosítóval, s péntekenként 7-tól 15 óráig fogadja a betegeket“ - tájékoztatta a MA7.sk-t Iveta Chreneková, az AGEL Rt. sajtószóvivője.

Az új pavilonban már megtalálható az endokrinológiai szakrendelő információs táblája, amely szerint abban Anna Očkajáková és Katarína Plauterová rendel.

Értesüléseink szerint Bastrnák doktornő rendelőjéből valamennyi volt páciense egészségügyi dokumentációja átkerült az új helyszínre, ahol - igény szerint - rajtuk kívül újabb betegeket is fogadnak. Egyelőre az Érsekújvárból Komáromba bejáró Očkajáková doktornő tanítja be az endokrinológiai szakvizsgája előtt álló Plauter doktornőt, aki a belgyógyászaton is dolgozik. Mivel egy Komáromi járásból származó, s egykor a Selye János Gimnáziumban érettségizett magyar orvosról van szó, a hiányos szlovák nyelvtudással rendelkező betegek is fellélegezhetnek...

Azt is megtudtuk, hogy vagy a 035/7909 333-as közvetlen telefonszámon, vagy közvetve a kórházi porta 035/7700362-es, illetve -363-as végződésű telefonszámán lehet időpontot kérni a kivizsgálásra.

Az endokrinológia a belgyógyászat azon szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek – elsősorban a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, az agyalapi mirigy, a mellékvese, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy működése terén felmerülő problémákkal, illetve azok betegségeivel foglalkozik. Az endokrin rendszer legfontosabb feladata a szervezet anyagcsere-működésének hormonok segítségével történő biztosítása.

Az időben elvégzendő endokrinológiai vizsgálattal megelőzhetők a súlyosabb betegségek, illetve a műtétek, és biztosítottá válhat a mielőbbi hormonpótlás. A pácienseket általában bel- vagy nőgyógyász, esetleg körzeti orvos szokta endokrinológiai vizsgálatra küldeni, amely elvégzése előtt az orvosi beutalón kívül a teljes egészségügyi dokumentáció bemutatására szükség van.

„A komáromi kórház folyamatosan bővíti szolgáltatásait, s emeli azok színvonalát. Az onkológiai központ és az új belgyógyászati pavilon átadása után az endokrinológiai szakrendelő megnyitása egy újabb lépés, amely a betegek javát szolgálja“ – nyilatkozta az AGEL sajtóközleményében az intézmény igazgatója, Miroslav Jaška.

A komáromi kórház egyébként a régió egyik legfontosabb egészségügyi szolgáltatója. Gyógyászati és megelőző ellátást biztosít a komáromi régió hozzávetőleg 110 000 lakosának.

0 HOZZÁSZÓLÁS