2020. április 9., 19:20

Hiánycikkek is kaphatók a komáromi kórházi patikában

A koronavírus-járvány idején a legtöbb komáromi gyógyszertár bejárati ajtaján az olvasható, hogy odabenn szájmaszk, kézfertőtlenítő, C-vitamin és Paralen lázcsillapító egyáltalán nem kapható. Úgy tűnik, hogy jobb a helyzet az Agel Slovakia Rt. fennhatósága alatt működő helyi kórházi patikában.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Vicena Anna, a patika gyógyszerésze elmondta: a koronavírus-járvány kitörésekor az emberek pánikba estek, s nagy tételekben vásárolták fel az egyszer használatos szájmaszkokat, továbbá a recept nélkül kapható gyógyszereket, főként a lázcsillapítókat, az immunrendszer-erősítő készítményeket és a vitaminokat. Ez a forgalmazói hálózat összeomlásához vezetett, s egyes készítményeket több napig tartott beszerezniük a páciensek számára.

„Szerencsére, azóta már normalizálódott a helyzet, s a lakosság egyre fegyelmezettebben viselkedik. A gyógyszertárunkba már kevesebb idős páciens jár, helyettük inkább a hozzátartozóik vásárolnak be“ - fejtette ki Vicena Anna.

Kolléganője, Tárnok Diana gyógyszerész arról számolt be, hogy a patika nyitva tartása alatt védőmaszkot és - kesztyűt viselnek, kétóránként pedig fertőtlenítik a nyilvános helyiséget.

„A patikába a páciensek korábban legfeljebb kettesével léphettek be, március 30. óta azonban ezt már csak egyedül tehetik meg. A bejáratnál elhelyezett készítménnyel fertőtlenítik a kezüket, betartják az előírt, egymás közti kétméteres távolságot és befedik az arcukat. Akadnak, akik telefonon át érdeklődnek. Két héttel ezelőtt a kiszállítások csak napi egy alkalommal történtek, s egyes készítményekből, így C-vitaminból is hiány mutatkozott. Fokozatosan azonban visszatérünk a régi kerékvágásba, és már naponta kétszer kapunk új árut“ - magyarázta Tárnok Diana.

Hiánycikkek is kaphatók a komáromi kórházi patikában
Fotó:  Agel Slovakia Rt.

A kórházi patikában múlt héttől már mosható, kétrétegű pamut szájmaszkokat, e héttől pedig egyszer használatos maszkokat is árusítanak. Arra is figyelmeztettek, hogy az előbbieket 60-90 Celsius fokos vízben kell kimosni vagy kifőzni, majd átvasalni, hogy azokat a forró pára fertőtlenítse.

Mivel a neten szárnyra kaptak a francia egészségügyi tárcától eredő hírek, miszerint koronavírus-fertőzés esetén veszélyes lehet ibuprofén tartalmú lázcsillapítókat szedni, Vicena Anna erről is szót ejtett.

„A hírek által sokkolt páciensek kartonszámra kezdték felvásárolni a paracetamol tartalmú lázcsillapítókat. Valójában a franciák az ibuprofénhasználat kapcsán csak egyetlen, 8 hétig tartó patkánykísérletet végeztek. Mivel azt nem ismételték meg, senki sem tudhatja, hogy ez ügyben mi a valóság, s a kapott eredmények emberekre is vonatkoztathatók-e. Az azonban igaz, hogy a magas vérnyomásban vagy vesebetegségben szenvedő embereknek, továbbá azoknak, akik vérhígító készítményeket szednek, nem ajánlatos ibuprofén vagy acetil-szalicilsavat tartalmazó lázcsillapítókat bevenniük. Esetükben biztonságosabbak a paracetamol tartalmú készítmények."

„Jelenleg C, D és multivitamin-készítményekkel, kézfertőtlenítőkkel, védőmaszkokkal, gumikesztyűkkel, sőt saját készítésű, paracetamol tartalmú kapszulákkal is rendelkezünk“ - tette hozzá Tárnok Diana.

Megosztás
Címkék