2019. június 17., 17:44

Hétvégén tartják a Szent László-búcsút Debrődön

Az idén június 21-22. között rendezik meg a Debrődi Szent László Búcsút, amelynek keretében a hagyományos, a Szent László-tisztáson tartott szentmise és kultúrműsor mellett könnyűzenei koncertek várják a látogatókat, fellép a P. Box, a Kalapács, a Kowalsky meg a Vega és a Holdviola.

img_5757-jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A Szent László-búcsú hosszú, több száz éves hagyományra tekint vissza Debrődön.

A legenda szerint a település határában a lovagkirály lovának patkója nyomán forrás fakadt, aminek vizével katonái a szomjukat olthatták, s amely a mai napig is a tisztáson csörgedezik.

Ezen a helyen egy templom épült, a történészek nem értenek teljesen egyet abban, hogy mikor, keletkezésének idejét a 12-15. századra teszik.

Fotó:  Fábián Gergő

„A templom nyilván azért épült erre a tisztásra, mert már akkor is szakrális helyként volt ismert, a debrődiek szent helyként tisztelték. Ezt erősítették tovább az 1950-es évek Mária-jelenései. Sokan zarándokoltak el oda, és várták, hogy majd nekik is megjelenik Szűz Mária. A jelenésekről elég pontos, szemtanúktól begyűjtött leírások vannak. Mígnem 1959-ben egy reggelre az ideiglenesen épült fakápolnát felgyújtották, amit mindenki annak tudott be, hogy az akkori politikai hatalom akart így véget vetni a búcsúnak” – mondta Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere. Hozzáfűzte, ezt követően az emberek már nem mertek tömegesen ellátogatni a tisztásra.

2006-ban a falu akkori vezetése elhatározta, hogy újjáéleszti a búcsú hagyományát, amihez valamilyen apropót keresett.

A templomnak ekkor csak az alapja, illetve a mészkő fal bizonyos része látszott ki a földből. Ezeket megerősítették, majd erre épült fel a Növénytemplom fakonstrukciója. Ez adott egy keretet ahhoz, hogy újraindíthassák a Szent László-búcsút, amelyet általában június utolsó hétvégéjén tartanak. Pénteken rock- vagy popzenei koncerteket rendeznek, majd szombaton zajlik a Szent László-tisztáson a szentmise, amelyet egy kultúrműsor követ.

Egy különleges hely

„Aki kijön arra a tisztásra, első látásra is tudatosítja, hogy egy különleges helyről van szó. Már csak a természeti adottságainál fogva is. Egy 33 hektáros tisztás, erdővel körülvéve, ami elég magasan van, szép a kilátás. Óriási erők rejlenek ott” – jegyezte meg Gergely Papp Adrianna hozzátéve, a tisztás további titkokat is rejthet. „Érdemes lenne régészek segítségével utánanézni, hogy valójában csak templom volt-e ott, esetleg nem volt-e mellette kolostor is, mert egy korabeli térkép épületet is jelöl a templom mellett. Ennek laikus szemmel ma nem találjuk nyomát, de talán régészek többet tudnának mondani” – jegyezte meg.

„Ez egy nagyon különleges búcsú. A csíksomlyóihoz hasonlóan szabad ég alatt zajlik, s ugyanúgy csodálatos események sorához kötődik. A különbség az, hogy ezt az egyház akkor – mára már ez szerencsére megváltozott – nem karolta fel, nem támogatta mint búcsújáról helyet. Ennek ellenére az emberek megtartották a szívükben, és ebből tudunk újra meríteni, ebből tudunk építkezni a jövőben” – húzta alá Debrőd polgármestere hozzátéve, a helyszín természetesen a Szent László-legenda miatt is fontos, a történelmünk szerves része.

Mi várható az idén?
Az idén a Debrődi Szent László Búcsút június 21-22. között rendezik meg. Pénteken a P. Box, a Kalapács, illetve a Kowalsky meg a Vega ad koncertet a helyi futballpályán. Szombaton, június 22-én pedig a Szent László-tisztáson, a Növénytemplomban lesz ünnepi szentmise 11.00 órától, majd szintén a tisztáson 13.30-tól ünnepi műsor, amelyben fellép Kováts Marcell tárogatóművész, a Debrődi Tüzikék, a Csécsi népdalcsoport és a Bodollói népdalcsoport, a Csikuska és Bubulyka néptánccsoport, valamint a Holdviola zenekar, amely 15.00 órától ad koncertet.

Eközben a látogatók tájjellegű ételeket kóstolhatnak, de lesz kirakodóvásár is, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozások és népi gyermekjátékok várják. Rossz idő esetén a szentmisét a debrődi Szent Péter-Pál római katolikus templomban, az ünnepi műsort a helyi kultúrházban tartják meg.

img_5757-jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.