2021. február 21., 11:10

Hétről hétre kevesebb a fertőzött az Érsekújvári járásban

Szombaton a járásban majdnem mindenütt 1 százalék alatt volt a pozitivitás. A legrosszabb eredményt Szímőről jelentették, 1,60 százalékot.

A múlt héten lakosságarányosan Ipolyszalka volt a legfertőzöttebb település, ott mára a fertőzöttek száma megfeleződött - 382 tesztből 6 fertőzöttet szűrtek ki. Most egy szintre került Szímővel. Elmondható hát, hogy

a járás keleti és nyugati végén található egy-egy magasabb fertőzöttségű magyarlakta település.

Mintavételi hely Párkány
Mintavételi hely Párkányban
Lássuk az eredményeket: Érsekújvár 3961 teszt, 12 pozitív, fertőzöttség 0,30%, - a városban még ma, vasárnap is vannak a magán tesztelőhelyeknek szabad kapacitásaik, Köbölkút 927 teszt, 6 pozitív, fertőzöttség 0,67%, Sárkányfalva 241 teszt, 1 pozitív, fertőzöttség 0,41%, Szőgyén 1080 teszt, 4 pozitív, fertőzöttség 0,37%, Kisújfalu 406 teszt, 2 pozitív 0,49%, Nána 522 teszt, 4 pozitív, fertőzöttség 0,76%, Kamocsa 435 teszt, 4 pozitív, fertőzöttség 0,92%, Béla 211 teszt, 2 pozitív, fertőzöttség 0,95%, Szímő 937 teszt, 15 pozitív, fertőzöttség 1,60%, Ipolyszalka 382 teszt, 6 pozitív, fertőzöttség 1,57%. Párkányból még nincs eredmény, de ma is folynak a mintavételek a mobil központokban.

Geri Valéria, Kisújfalu polgármestere elmondta, hétfőtől nyit a községben úgy az iskola, mind az óvoda. Szímő polgármestere Bób János kiemelte, a lakosoknak FFP2-es maszkokat osztottak ki, és nyomatékosan felhívták a figyelmüket az elővigyázatosságra. Ipolyszalka polgármestere, Cagala Szilvia szerint

nem lehet még fellélegezniük, hiszen sokan vannak karanténban, az iskolai intézmények biztosan csak a tavaszi szünet után nyitnak.

Téglás János, Kürt polgármestere úgy tájékoztatott, a községnek, csakúgy, mint a legtöbb településnek elege van a tesztelésből, hiszen ez az önkormányzati munka kárára történik. Ennek ellenére pénteken teszteltek a község számos munkahelyén és az iskolai intézményekben.

„Amíg nem lesz összefogás a településvezetők között, addig az állam ránk kényszeríti a teszteléseket. Sok polgármester azon a véleményen van, ki kell szolgálni a lakosokat, ami igaz is, én viszont a másik oldaláról szeretném megközelíteni a problémát. Ha összefogunk, és egy község se lesz hajlandó tesztelést szervezni, akkor az állam nem is kérheti ezt a lakosoktól, hiszen nem tudta bebiztosítani a lehetőséget. Egyébként

a polgárok is feleslegesnek, sőt többen károsnak tartják, de nem tudnak tenni ellene, ha munkába szeretnének járni. Az ő érdekükben is ideje lenne a polgármesterek összefogásának nem csak a régióban, de országszerte.

Valami már elkezdődött, mert a múlt héten a Városok és Falvak Társulásának regionális munkatalálkozóján megfogalmaztunk egy határozatot, amit elküldtünk a kormánynak. Most a válaszra várunk” – közölteTéglás.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.