Hétköznapi hőseinket díjazta a Felvidéki Értéktár Bizottság

Szabados Kati 2019. szeptember 19., 07:27

Szeptember 17-én szakmai találkozót tartott a Felvidéki Értéktár Bizottság Nagymegyeren, a Plauter kúriában, ahol kihirdették a Településeink értékei 2. és a Hétköznapi hősök pályázatok eredményeit, valamint ismertették az értéktár bizottság szakmai programját is. A kiértékelést összekapcsolták az Ünnepeink 2020 és a Kincskeresők 2019 pályázatok meghirdetésével.

Fotó: Szabados Kati

Varga Péter, a Felvidéki Értéktár Bizottság (FÉB) általános alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a FÉB vezetőit és tagjait, a Csemadok vezető személyiségeit, valamint külön üdvözölte és bemutatta a meghívott vendégeket.

A találkozón megjelent Magyarországról V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, Lakatos Mihály, az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kiemelt Kulturális Ügyek Főosztályának osztályvezetője, Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Háda Attila, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának osztályvezetője, Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatóságának közművelődési referense. Vajdaságból Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke, a Felvidékről többek között Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke és Szász Veronika, a Madari Édes Gergely Alapiskola igazgatója fogadta el a meghívást.
(Jobbról) Varga Péter, Hévizi Róbert, Fekete Irén, Háda Attila, V. Németh Zsolt, Lakatos Mihály, Pető Péter, Varga Tamás Fotó: Szabados Kati
Településeink értékei

A rendezvény kezdetén V. Németh Zsolt és Varga Tamás mondott rövid üdvözlő beszédet, majd Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a FÉB elnöke mutatta be a Településeink értékei pályázatot. Ebben

a felvidéki magyar nemzeti és helyi értékek felfedezése, regisztrálása, dokumentálása, feldolgozása, rendszerezése folyt két megadott témában: Értékek és emlékhelyek, valamint a Csemadok 70 éves tevékenysége korabeli fényképeken.

Ez a pályázat már második alkalommal valósult meg és a célja az, hogy egyrészt tudatosuljon minél több emberben a szülőföldjén fellelhető magyar kulturális és történelmi értékek léte és jelentősége, másrészt, hogy bekerüljön a köztudatba a Felvidéki Értéktár és az ott tárolt adatok sokoldalú felhasználhatósága.

A pályázatba 18 csapat, közösség kapcsolódott be, közülük hat csapat ért el kiemelkedő eredményt,

ők a pályázati kiírás alapján pénzjutalomban is részesülnek.

Az első helyen a Pósa házaspár által vezetett Balogvölgyi Tájegységi Értéktár Bizottság végzett. A további, magas pontszámot elérő csapatok a következők voltak: az Ógyallai és Bagotai Értéktár Bizottság, Bagin Árpád vezetésével, a Gabri Rudolf vezette Nagykaposi Értéktár Bizottság, a Csemadok Kamocsai Alapszervezete Gál Lászlóval az élen, majd a Villa Heten Polgári Társulás következett Hetényből, Rancsó Andrea irányításával, valamint a Csemadok Felsőszeli Alapszervezete, ahol Mészáros Magdolna és Neszméri Katalin vezette az értékgyűjtést. Huszár László kiemelte, hogy  a felsőszeliek, a kamocsaiak és a hetényiek által beküldött rengeteg régi fotót a csapatok rövid történetekkel látták el, így az, aki rákeres az Értéktár Településmustra alkalmazásában az egyes falvakra, ott a képes történetét találja most már meg az adott községek elmúlt 50-70 évének. A Településeink értékei 2. pályázatba még bekapcsolódtak Kőhídgyarmat, Dunaszerdahely, Hontfüzesgyarmat, Párkány, Illésháza, Tornalja, Réte, Péterfala, Dunaújfalu, Zsigárd, Csiliznyárad és Nagykürtös értékgyűjtői is.
Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati
Hétköznapi hősök

Az oklevelek és ajándékok kiosztása után Lakatos Mihály, az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kiemelt Kulturális Ügyek Főosztályának osztályvezetője ismertette a Hétköznapi hősök pályázatot és Huszár László a pályázat felvidéki lebonyolítását.

A Hétköznapi hősök – Írjunk történelmet! című Kárpát-medencei szintű projekt célja, hogy a diákok feltérképezzék lakóhelyük történelmét, a saját közösségükért felelősséget érző, annak érdekeit szem előtt tartó és ilyen szellemben cselekvő személyek tetteit feldolgozzák és közkinccsé tegyék.

Rancsó Andrea, a FÉB szakmai elnöke köszöntötte, majd méltatta azokat a személyeket, akik önkéntes munkájuk révén közösségük fontos közéleti szereplőivé váltak és akiknek munkásságát ebben az évben a Hétköznapi hősök pályázatban is feldolgozták.

Képgalériánk:
(balról) Rancsó Andrea, Polák Margit, Lőrincz Sarolta, Aranka, Dékány György, Szanyi Mária, Ábrahám Margit Fotó: Szabados Kati

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet oklevéllel és emlékplakettel ajándékozta meg őket, név szerint Remák Bélát, Polák Margitot, özv. Oláh Imréné Domonkos Ilonát, Lőrincz Sarolta Arankát, Dékány Györgyöt, Szanyi Máriát, Pál Dénest és Ábrahám Margitot.
Az értékmegőrzés sokféle módon történhet

A szakmai találkozó második részében bemutatásra került a FÉB szakmai programja. Először a Településmustra és az Értéktérkép alkalmazások használatát és hasznosságát mutatta be Huszár László a SZMMI honlapján. A következőkben Beták Norbert és Novák Dávid érdekes előadását hallhatták a jelenlévők az élményalapú robot-programozás lehetőségeiről, az informatika, a robotika és a digitalizácó szerepéről az értékmegőrzésben és az értékfeltárásban. Ezek után a madari alapiskolában megvalósuló Érték-programot ismertette Rancsó Andrea és a Madari Édes Gergely Alapiskola igazgatója, Szász Veronika, valamint a projekt koordinátora, Fischer Angéla. A bemutató után  Fekete Irén, a SZMPSZ-nek az elnöke megköszönte a pedagógusok munkáját és felhívta a figyelmet a tanítók szerepének fontosságára az értékmegőrzésben.

A találkozó befejező részében két pályázat ismertetésére került sor. Bödők Károly, a FÉB titkára az Ünnepeink 2020, Szanyi Mária pedig a Kincskeresők 2019 pályázatról osztott meg értékes információkat.

Ezekről a pályázati felhívásokról a portálunkon olvashatnak a közeljövőben. 

0 HOZZÁSZÓLÁS