2023. július 5., 18:18

Hétfőn kezdődik a Mécs László Szabadegyetem

Huszonötödik alkalommal rendezik meg a Mécs László Szabadegyetemet, amely az idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket 2023. július 10-16. között a jászói kempingben.

2022-07-11 24. Mécs László Szabadegyetem, Jászó, megnyitó
Fotó: Fábián Gergely

A szabadegyetem megnyitóját július 10-én 17:00 órától tartják a régió jeles előadói, szavalói és népművészeti csoportjai részvételével, majd Szécsi Pál-emlékkoncertet ad az Eszpé együttes, amelyet a szlovákiai magyar zenei élet ismert zenészei alapítottak Szécsi Pál emlékére és dalainak felelevenítésére.

A hét folyamán a résztvevők neves előadók előadásait hallgathatják meg olyan személyiségekről, mint Petőfi Sándor, Esterházy János, Duray Miklós, Mécs László, Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna, id. Béres József és mások, illetve egyebek mellett olyan témákról, mint az ukrajnai háború, Szent László hagyományai a magyar kultúrában, magyarok Hitler szlovák mintaállamának fogságában, Kárpátalja elrablása, a bódvavendégi üvegnegatívok vagy a magyar gazdaság kitörési pontjai.

Mónus József László többszörös világrekorder íjász távlövést végez a Jászói-szikláról, de lesznek filmbemutatók, lemez- és könyvbemutatók, autóbuszkirándulás a régió emlékhelyeinek, templomainak megtekintésére, barlanglátogatás és gyalogtúra debrődi a Szent László-forráshoz, több koncert, és persze a borkóstoló sem maradhat el.

A szabadegyetem, már hagyományosan, vasárnap a premontrei apátság Keresztelő Szent János-templomában bemutatott ünnepi szentmisével zárul. A részletes program alább tekinthető meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.