2019. július 23., 18:55

Hétfőn 48-szor riasztották a mentősöket a hőség okozta rosszullét miatt

Hétfőn (július 22.) 48-szor riasztották a mentősöket a hőség okozta rosszullét miatt. A TASR-t Alena Krčová, az Egészségügyi Mentőszolgálat műveleti központjának (OSZZS) a szóvivője tájékoztatta.

hosegriado.jpg
Fotó: archívum

„A legtöbben, összesen nyolcan, Pozsony megyében lettek rosszul, a legkevesebben pedig Eperjes, Kassa és Trencsén megyében, ahol 5-5 esetben kellett segítséget hívni” – magyarázta.

A mentősök ismételten arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy ügyeljenek rosszullét megelőzésére. 11:00 és 15:00 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, ezenkívül oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

A magas hőmérséklet mindenki szervezetét megterheli, a legnagyobb veszélyben azonban a gyermekek, az idősek és a betegek vannak. Ha mégis a napon kell tartózkodnunk, nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő fejfedő viseléséről. A folyadékpótlásnak folyamatosnak kell lennie egész nap, és nem szabad megvárni a szomjúság érzetét.

A csapvíz, ásványvíz, valamint a hígított gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása a legmegfelelőbb. A kávét csak mértékkel, az alkoholos italok fogyasztását pedig egyáltalán nem ajánlják, mert ez tágítja az ereket.

„Ha a megelőző intézkedések ellenére is egészségi problémák jelentkeznek a szervezet túlhevülése miatt, a pácienst le kell hűteni, a folyadékot pedig apránként kell pótolni. Az egészségi állapot romlása esetén hívják a 155-ös segélyhívószámot, amelyen további tanácsokat kaphatnak“ – tették hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.