2021. november 3., 08:56

Ház- és lakásépítési hullám Zselízen

A különböző magánvállalatok lakásépítési kezdeményezései mellett Zselíz város önkormányzata is egyre aktívabb mind a lakás-, mind pedig a házépítések terén. A Nyári utcában az elkövetkező években 96 lakás épülhet, míg a Kert utca mögött 42, a kemping Rozmaring utcai területén további 8 építési telket alakítanának ki. Mindeközben a Folyóparti és a Posta utcában is zajlanak az építési előkészületek.

zselízi lakás- és házépítés
Fotó: Kaszmán Zoltán

Az előzetes tervek szerint a Kert utca mögött kialakítandó 42 építési telek egy új, önálló utcává állna össze. Amint arról a Zselízi Hírmondó beszámolt, a város egy új, öt hektárnyi terület megnyitásával tenné lehetővé több tucat családi ház megépítését. A város által jelzett szándékra egy ingatlanfejlesztő csoport konkrét elképzeléssel reagált, ebből kifolyólag – a Posta utcai telkek előkészítésével ellentétben – a tervezet megvalósításában a város már nem vállalna fejlesztői szerepet.

Ezeket a telkeket nem saját forrásból készítjük elő, ezt a feladatot az ingatlanfejlesztő vállalja fel. A területen 42 építési telket alakítunk ki, amelynek területe 6–8 ár. A telkeket a Kert utca felől egy városi parcellán keresztül lehet majd megközelíteni. Az egész folyamat hosszadalmas, több évig tart majd, amíg megvalósulhat a telkek kiosztása”

– idézi a havilap Juhász András polgármestert, aki nyilatkozatát így folytatta: „A város az egész területet eladja az ingatlanfejlesztőnek, aki a termőföldalapból való kiemelést intézi majd, kiépíti a közműveket és menedzseli az egész folyamatot. Az építési telkek ára az ezekkel a tevékenységekkel járó költségek arányában alakul úgy, hogy piacilag elfogadható legyen a vásárlók számára. A város egyes részein különböznek a telekárak, többek közt a közművek kiépítettségétől függően.” Mint mondta, a kész építési telkek végső árát – a telkek tulajdonosaként – az ingatlanfejlesztő fogja megállapítani.

Kepka Márk önkormányzati képviselő is fontosnak tartja az új házak és lakások építését:

A lakásárak emelkedése és a beadott kérvények száma is bizonyítja, hogy óriási kereslet van a városban a lakásokra. Nemcsak zselízi fiatalok, de a környékről érkező érdeklődők száma is növekszik. A telkekre és új családi házakra is van igény. Ezt magánvállalkozók és a város is megpróbálják kielégíteni új beépíthető telkekkel. Ehhez néha a városi rendezési terv módosítása is szükséges, ami gyakran időigényes folyamat. A kivitelezésben problémákat vethet fel az építőanyagok drasztikus drágulása, de a város minden nehézség ellenére folytatja és támogatja a lakás- és házépítés minden lehetséges fejlesztését.”
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.