2019. április 19., 11:22

Hatodszor szervezik meg Dunaszerdahelyen a Magyar Majálist - PROGRAM

Sajtótájékoztatót tartottak a május 3-án és 4-én megrendezésre kerülő 6. Magyar Majális fő szervezői. Bugár György városi önkormányzati képviselő és Lázok Attila, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának titkára a rendezvény helyszínén, a városi szabadidő parkban ismertették a sajtó munkatársaival a Magyar Majális részleteit.

Magyar Majális 2018
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Ebben az évben a rendezvényt Dunaszerdahely város a saját rendezvényének tekinti, felvállalva a főszervezői szerepet, de nagyon szorosan együttműködve a Csemadok területi választmányával és a mellette működő ifjúsági tanáccsal. A Magyar Majális következő társszervezője az Országos Baranta Szövetség Magyarországról.

Bugár György először a rendezvény programjainak helyszínét sorolta fel. Ebben az évben a Dunaszerdahelyi Városi Szabadidőpark egész területén, az Életfától egészen a sportcsarnokig zajlik majd a kétnapos fesztivál. A fő szervező kiemelten felhívta a figyelmet arra, hogy családi rendezvényről van szó, a fiatalokat és az idősebbeket egyformán megszólító programokkal készültek. A péntek délután teljes mértékben a fiataloké, a fellépők és várhatóan a nézőik is a középiskolás és huszonéves generációhoz tartoznak. A fiatal tehetségek bemutatkozása, a táncos és könnyűzenei produkciók, valamint az esti koncertek mellett komolyabb témát is kínálnak az ifjú közönségnek. A Majális EU-s fórumán az MKP három listavezető európai parlamenti képviselőjelöltje, Csáky Pál, Berényi József és Horony Ákos beszélgetnek az érdeklődőkkel péntek délután. A fő szervező elmondta, hogy a pénteki program megszervezését a Csemadok ifjú generációja vállalta fel, akik, együtt a város diákpolgármesterével és annak segítőivel, részt vesznek az egész rendezvény lebonyolításában. Rajtuk kívül a járási alapszervezetek csaknem mindegyike valamilyen módon kiveszi a részét a Magyar Majális körüli munkákból. Amellett, hogy sok népművészeti csoportot állítanak színpadra, önkéntes munkával vagy tárgyi felajánlásokkal segítik a fesztivált.

A Magyar Majális műsorösszeállításában a Csemadok által képviselt értékek hangsúlyos szerepet kapnak idén is. A szombati műsor délelőtt tíz órakor felvonulással kezdődik, melyet 50 barantás ostormenete vezet majd a Cserkészháztól a szabadidőparkot bejárva az Életfához. Ott a himnusz eléneklésével, istentisztelettel és ünnepi megnyitóval köszöntik a 6. Magyar Majális résztvevőit. A megnyitón beszédet mondanak Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Vukics Ferenc, az Országos Baranta Szövetség elnöke és a rendezvény fővédnöke, Potápi Árpád János államtitkár. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a Magyarok Országos Gyűlésének fővédnöke a dunaszerdahelyi Magyar Majálist az augusztusban megrendezésre kerülő Magyarok Országos Gyűlésének az előrendezvényévé nyilvánította, és ez év április elején hivatalosan elvállalta a Magyar Majális fővédnökségét is.

Szombaton délelőtt minifoci-bajnokság zajlik, majd kora délután a megnyitót a májusfa felállítása követi Nagy Iván néprajzkutató, valamint a Dunaág, az Ágacska és Pósfa zenekar közreműködésével, majd kezdetét veszi a gazdag kultúrműsor a nagyszínpadon. Bemutatkoznak Zoboralja hagyományőrző csoportjai és a járás Csemadok alapszervezeti mellett működő népművészeti csoportok. Közben az előadó sátorban több előadás, és a rendezvény többi helyszínén gyermekfoglalkozások, körhinták, kirakodóvásár, lacikonyha várja a látogatókat. Kivonulnak a város polgári társulásai, a Dac-sátorban a rajongók találkozhatnak kedvenceikkel és természetgyógyászok is gyógyítanak majd.

A délutáni programkavalkádot megszakítja az idei Majális meglepetése, a Történelmi életkép nevű produkció, amely során a barantások és a hagyományőrzők egy csatajelenetet elevenítenek meg. Az érdekesnek ígérkező műsorszámba a szervezők a jelenlévő bátor közönséget is be szeretnék vonni.

Míg a pénteki nap két koncerttel, a szombati a Pósfa örömzenélésével és retro bulival ér véget.

A szervezők elmondták, hogy az egész rendezvény munkálataiból 60 önkéntes segítő veszi ki a részét, ám még mindig várják azok jelentkezését, akik szeretnének hozzájárulni a rendezvény sikeréhez. Akár önkéntes munkával, felajánlással vagy hagyományőrző kézművesként a kirakodóvásáron vagy a gyermekfoglalkozásokon.

VI. MAGYAR MAJÁLIS Dunaszerdahelyen, 2019. május 3 – 4.

PÉNTEK:
14.00
Év Hangja - járási vetélkedő szereplői                                                                   
Ifjú tehetségek a színpadon: Lentulay Krisztián, Ábrahám Imike, Haizok Melinda
A csiliznyáradi modertánccsoport fellépése: Csiba Zsolt vezetésével
Nóta- és örökzöld slágerek: Nagy Noémi, Lőrincz Roland
A Csemadok csallóközkürti alapszervezetének műsorszáma – különkiadás Nélküled dalra
18.00 - Koncert: Night Ride
19.00 - Koncert: Expired Passport + Török Ádám fuvolaművész

SZOMBAT:
10.00   Felvonulás és közösségi himnuszéneklés              
9.30 – 12.00   DAC inho-minifoci (U7 és U8)
11.00   Sarló                                                             
11.30   Istentisztelet                                               
12.10   Ünnepi megnyitó, Májusfa állítása és díszítése, Népszokások a Dunaág és Ágacska közreműködésében (Nagy Iván)

NAGYSZÍNPAD
14.00   Az illésházi citerazenekar
14.15   A felsővámosi és nagymadi népdalkörök
15.00   Élőkép
16.00   A zoboraljai magyarság műsora: népzenei csoportok fellépése
17.00   A Csemadok Ekecs – Apácaszakállasi alapszervezetének műsora
17.45   A bősi Kék Duna Vegyes Kar fellépése
18.00   A nagyabonyi és a radamosi népdalkör, ill. citerások műsora
18.40   A nemeshodosi Megmaradásunkért kultúrcsoport fellépése
19.30 – 21.30  Örömzene - PÓSFA zenekar, Retrobuli Meszivel                  

16.00 – 20.00  Előadások:
Demkó Attila: Máglyatűz  
A magyar kisebbségi kérdés geopolitikája
Kékesi Raymund: Székely terrorizmus vagy XXI. századi koncepciós per?
Erdélyi magyar autonómia vagy a magyar intézményrendszer fokozatos és szervezett felszámolása?
Bárdos Gyula: 70 éves a Csemadok
Vukics Ferenc: Fenntartható nemzet
Mikóczi Ferenc: a Vulkán PT bemutatása
DAC-fansátor

Fotó:  Szabados Kati

Fotó:  Szabados Kati

Fotó:  Szabados Kati

Magyar Majális 2018
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.