2020. augusztus 6., 09:55

Határon átívelő együttműködés és természetközeliség

Dunaszerdahely Város Önkormányzata sajtótájékoztatót tartott a ,,Csallóköz szíve – Pannontáj / Srdce Žitného ostrova – Pannontáj” című pályázat projektindításáról, amelynek célja a szlovák-magyar turisztika szoros együttműködése és örökségvédelmi szakmai programok, valamint termékek létrehozása Dunaszerdahelyen és a Pannontáj- Sokoró Natúrpark területén.

Fotó: Reczai Lilla

Hájos Zoltán polgármester bevezetőjében elmondta, hogy Győr városával már volt egy sikeres projektjük, amelyet megvalósítottak, a jelenlegi pedig Pannonhalmával, a Pannontáj- Sokoró Közhasznú Egyesülettel karöltve történik.

A Pannontáj- Sokoró Natúrpark tevékenysége sokrétű, főleg a turizmusra és a környezetvédelemre fekteti a hangsúlyt. Magyarországon a natúrparkok működése már eléggé elterjedt, Szlovákia azonban még nem indult el ebben az irányban.

Sajtótájékoztató-Natúrpark
Fotó:  Reczai Lilla
Balról jobbra: Székely Rita Pannontáj- Sokoró Közhasznú Egyesület elnök, Hájos Zoltán polgármester, Lelkes Gábor régiófejlesztési szakember

A Pannontáj- Sokoró Közhasznú Egyesület elnöke, Székely Rita kifejtette, hogy Magyarországon eddig 16 natúrpark létesült. Lényegük: a lakosság, a civilszervezetek, az önkormányzatok összefogtak annak érdekében, hogy azt a tájat (térséget), amelyben élnek megőrizzék, valamint bemutassák természeti kincseit az odalátogatóknak.

A natúrpark feladatai közé tartozik a környezeti nevelés, identitás erősítése, vidékfejlesztés és a tájgazdálkodás.

A környezeti nevelést a gyermekek részére tartják, ugyanakkor évente Natúrparki Vetélkedőt szerveznek nemcsak gyermekeknek, hanem felnőtteknek is.

Lelkes Gábor, régiófejlesztési szakember bemutatta a projekt főbb aspektusait. A Szlovákia–Magyarország Interreg pályázat keretében zajlik a kivitelezés, amelynek volt tatabányai székhellyel rendelkező kisebb projekt alapja is.

Sajtótájékoztató-Natúrpark
Fotó:  Reczai Lilla
Lelkes Gábor bemutatja a projektet

2021 áprilisában ér véget a projekt, de ez az együttműködés tovább zajlik a későbbiekben is. A pályázat sikerességét bizonyítja majd a két település által kifejlesztett kétnyelvű (szlovák, magyar) egymás régiójának megismerését ösztönző társasjáték (papíralapú), leporellót is készítenek (magyarul, szlovákul) Dunaszerdahely városa bekapcsolódik a Natúrparki Vetélkedőbe, valamint négynyelvű (szlovák, magyar, angol, német) brosúrát ad ki – 5000 példányban. Továbbá módszertani segédeszközök által egymást megsegítésével létrehoznak egy háromnyelvű (szlovák, magyar, angol) mobilalkalmazást a Pannontáj- Sokoró Natúrpark kulturális és természeti értékeinek bemutatása céljából (térképpel és kerékpárútvonalakkal).

2021 áprilisában pedig a Szent György-napok és búcsú idején 3 napig közös szakmai program megvalósításán dolgoznak: közös turisztikai standot állítanak fel, ahol majd bemutatják a projekt eredményeit a városnapok résztvevői előtt. A harmadik napon pedig közös kerékpártúrát szerveznek Dunaszerdahelyen minden érdeklődőnek (szabad részvételével láthatósági mellényben).

A pályázat a határon átívelő kapcsolatokat hivatott erősíteni és a természet adottságait szeretné jobban megismertetni mindkét régió lakosságával.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.