2022. november 23., 19:28

Hát ide jutottunk? Éhségsztrájkra készül egy kórházigazgató!

Marian Tholt, az árvanádasdi (Trstená) kórház igazgatója a kórházak optimalizációjának tervezete miatt éhségsztrájkot akar tartani a parlament épülete előtt. Tiltakozásához mások is csatlakozni kívánnak. A tervezet szerint a felsőárvai kórházat a legalacsonyabb osztályba sorolnák be, amit Tholt bírál. Az egészségügyi tárca azzal mosakodik, hogy még jelenleg is dolgoznak a kórházak új besorolásán, a konkrét intézményekről még korai lenne nyilatkozni.

Marian Tholt
Fotó: TASR

Az éhségsztrájkra készülő kórházigazgató a szlovák hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy összefogtak a régió polgármestereivel, ők is tiltakozásra készülnek, valószínűleg sztrájkokkal, blokádokkal.

Felkészültem a kemény éhségsztrájk megkezdésére az egészségügyi minisztérium vagy a szlovák parlament előtt. Bízom benne, hogy nem leszek egyedül és kialakítunk egy nagy sátortábort”

– mondta. Azt állítja, a lényeges érveket senki sem veszi komolyan és a remek kondícióban lévő kórházból a jövőben ún. „szerviz” intézmény lehet.

A kórház magasabb, regionális szinten való megtartása érdekében Árvában petíciót indítottak, amit két nap alatt már több mint 4300-an írtak alá.

Igor Janckulík, Zsolna megye képviselője a közösségi oldalon már jelezte az önkormányzatok képviselőinek mobilizálását. Ha hagyjuk magunkat elaltatni és nem teszünk semmit, előfordulhat, hogy az árvanádasdi kórházat elveszítjük. Ugyanúgy, ahogy  a régmúltban elveszítettük a námesztói kórházat is, írta.

Tholt szerint kórháza kommunális szintre való lefokozása megszünteti Felső-Árva egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését. Csupán „szerviz” kórházzá válnának, amely csak a krónikus betegekről gondoskodna.

Hangsúlyozta azt is, hogy a legközelebbi alsókubini kórház a térség településeinek többségétől 50-60 percnyi távolságra esik, nem 30-ra, ahogy azt az egészségügyi minisztérium feltünteti. Leszögezte azt is, sem anyagi, sem személyzeti problémáik nincsenek.

Az illetékes tárca a TASR megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy intenzíven munkálkodik a kórházak hálózatának kategorizálásán és legkésőbb év végéig kifüggeszti azt a weboldalára. Hozzátették ugyanakkor azt is, december végéig csak az alaphálózat lesz ott megtalálható. A többi kórház beosztása 2023 év végére válik ismertté, ekkor adják ki az alap- és kiegészítő programokat nyújtó kórházak listáját.

A reformtervezet ellen tavaly októberben már több százan tüntettek Árvanádasdon. Azt követelték az egészségügyi minisztériumtól, hogy a kórház maradjon regionális besorolásban.

Ezt követően Vladimír Lengvarský tárcavezető Árvába utazott és megállapította, ennek a kórháznak is meglesz a helye az ún. optimalizált hálózatban. Hangsúlyozta, hogy ebben a kórházban a minőség egyes szakterületeken túllépi azokat a limiteket, amelyek standardnak számítanak Szlovákiában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.