2019. október 22., 17:22

Háromfalu Fesztivál Kaposkelecsényben

Első alkalommal rendeztek október 17-e és 20-a  között Háromfalu Fesztivált az Ung-vidéki Kaposkelecsényben. A hagyományteremtő szándékkal útjára indított esemény a református templomban kezdődött, ahol Varga Tibor polgármester és dr. Pospisil Miklós lelkész nyitotta meg a négynapos rendezvényt. Ezt követően  az ismert magyar énekes, Varga Miklós,  és ugyancsak az előadói pályával kacérkodó gyermekei, Vivien és Szabolcs adtak mintegy egyórás, nagy sikerű koncertet.

traktorhu-zo--verseny.jpg
Médialapozó
Fotó: Varga Tibor

Másnap már a katolikus templomban folytatódott a rendezvény, ahol Kecskés Barnabás görög-, és Makovics István római katolikus papok áldották meg azt a rendezvényt, amelyen  Balázs Lilla,  a Petőfi Sándor Program keretén belül Kaposkelecsényben tevékenykedő ösztöndíjas a kereszténység megmaradásának napi  kihívásairól tartott előadást. A program második részében az Emmánuel Zenekar koncertezett. Repertoárukon  keresztény dalok és  megzenésített hazafias versek szerepeltek.

Balázs Lilla előadást tart
Kép forrása: Varga Tibor
Balázs Lilla előadást tart

Szombaton délután a futballpálya került a figyelem középpontjába, ahol a község három falurésze mérkőzött meg egymással. A polgármester köszöntője, valamint a vallási vezetők  áldása ill. a  közös ima után a sporté lett a főszerep. A csapatok tagjaiként nemcsak a mai lakosok, hanem az időközben elszármazottak is pályára léphettek.

A körmérkőzések eredményei alapján  a torna legjobbjának a kelecsényi csapat bizonyult, maga mögé utasítva a mocsári és a nyarádi együttest, így egy évig ők őrizhetik  a vándorserleget.

A futballisták csoportképe
Kép forrása: Varga Tibor
A futballisták csoportképe

A vasárnap délutáni műsor helyszíne már a község tájházának udvara lett, ahol egy kellemes családi nap keretében mindenkit színes és változatos program várt. Itt tartották –immár második alkalommal– a Háromfalu Olimpiát is.

Volt szalmabála-görgetés, bálaugrás, traktorhúzás, kötélhúzás, csizmarúgás, gumicsirkével való célba dobás, talicskás szlalomozás felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Szalmabála-görgetés
Kép forrása: Varga Tibor
Szalmabála-görgetés

Míg az előbbiben Mocsár bizonyult a legügyesebbnek, az utóbbiban holtverseny született.

A kísérőprogramokat illetően  a budapesti Borsa Zenekar szolgáltatta a kiváló népzenét, Balázs Lilla vezette a mesesarkot, a legkisebbeket pedig  a csicseri Százszorszép óvoda népi játszóháza szórakoztatta.
De az érdeklődők belekóstolhattak a fafaragás és a bőrözés  rejtelmeibe is, kukoricacsuhéból készíthettek bábokat, megtekinthették a kézműves termékek bemutatóját.

Faragás
Kép forrása: Varga Tibor
Faragás

Bemutatkoztak a helyi önkéntes tűzoltók is,  de a lovasokat is sokan meglátogatták. A Bodrung Polgári Társulás  információs pultjánál az aktuális pályázati kiírásokról tájékozódhattak az érdeklődők. Az eseményt egy nótás-táncos est zárta.

Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere lapunknak a következőképpen összegezte a rendezvényt:

Noha 1943-ban három település,  Magyarmocsár, Ungnyarád és Magyarkelecsény összevonásával jött létre a mai Kaposkelecsény, lakosaink máig őrzik saját identitásukat.  Ezért  születhetett meg évekkel ezelőtt a Mocsár-Nyarád-Kelecseny Futballtorna, tavaly pedig a Háromfalu Olimpia ötlete. Idén ezeket összevonva és kiegészítve valósítottuk meg  a Háromfalu Fesztivált  nemcsak községünk lakosai, hanem minden érdeklődő számára.Kívánom, hogy legyen ez a rendezvény összetartozásunk és régiónk magyar hagyományainak ünnepe a jövőben is!

– zárta gondolatait a falu polgármestere.

A polgármester úr
Kép forrása: Varga Tibor
A polgármester úr

A rendezvényt szervezte  és támogatta  Kaposkelecsény Község Önkormányzata, a Bodrung Polgári Társulás, a Bercsényi Miklós Csemadok Alapszervezet, a Bethlen Gábor Alap és a Herczegh Károly Alapítvány

Vargáék koncert közben
Kép forrása: Varga Tibor
Vargáék koncert közben

traktorhu-zo--verseny.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék