2020. május 19., 16:57

Három ország, három régió, egyetlen közös cél

Május 14-én elektronikus úton írták alá a partnerek a támogatási szerződést, ami egy nappal később hatályba is lépett  A határon átnyúló kulturális- művészeti tér című EU-s projekt, amelyben Magyarországot a nyíregyházi  Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület, Kárpátalját a beregszászi Pro Cultura Subcarpatica képviseli, a pályázat brüsszeli benyújtója pedig  az Ung-vidéki  Nagykapos és Vidéke Társulás volt.

Gabri Rudolf

A közös projekt általános célja az, hogy lehetőséget teremtsen a határ menti régiók számára a kulturális örökségen alapuló idegenforgalom fejlesztésére, ezen belül a három kulturális szervezet hatékony együttműködésére, hozzájárulva a régiók lakosainak társadalmi és gazdasági jólétéhez.

A közös munkának elő kell segítenie a helyi kultúra és a történelmi örökség megőrzését, a régiók közös idegenforgalmi népszerűsítését, közös kulturális rendezvények szervezésével, az idegenforgalmi értékek / mint pl. a kézműves termékek, a borászat vagy a gasztronómia/ piacának megteremtését, illetve a helyi termelők és a kulturális vezetők képzését.

Ahhoz, hogy a kistérségek felvehessék a versenyt a nagyobb turisztikai célpontokkal, elengedhetetlen hogy közös, komplex turisztikai csomagokat kínáljanak integrált programokkal. Ezen partnerek esetében /bármilyen terrnészeti és történelmi értékekkel is rendelkezzenek/ hátránynak számít, hogy értékeik elhanyagolt állapotban vannak, nem hasznosítják őket, a helyi vezetők és a termelők nem értenek turisztikai termékeik fejlesztéséhez, a marketing tevékenység megszervezéséhez, nem használják ki a határon átnyúló együttműködés lehetőségeit sem a kulturális turizmus menedzsmentjében, sem annak koordinálásában. Ezért fontos, hogy a projekt keretén belül a határ menti régiók egyesítésével egy közös kulturális–művészeti teret hozzanak létre.

Ami tehát a projekt sikere esetén elvárható, az egyrészt a három helyszín kulturális központjának kialakítása, másrészt a központok kulturális programokat és turisztikai látványosságokat kínáljanak a látogatók számára. Végezetül a helyi vezetők és a kulturális szervezők kidolgozzák a turisztikai szempontú termékfejlesztést és marketinget, feltérképezik és népszerűsítik a helyi látványosságokat, valamint 42 kulturális rendezvényt szerveznek azzal a céllal, hogy bemutassák kulturális örökségeiket.

Ami konkrétan a nagykaposiak előrelépését illeti, az elnyert mintegy 260 ezer euróból bővítik a magyar közösségi ház konyháját, mellékhelyiségeit, múzeumukat egy XXI. századi, interaktív múzeummá alakítják át, valamint megrendezik a Karikázó Fesztivált, a Folklórfesztivált és a Színház a határon c. rendezvényt. Brüsszel a két éven át tartó projekt lebonyolításával a Széchenyi Programirodát bízta meg.  Portálunknak erről a Nagykapos és Vidéke Társulás vezetője, a Nagykaposi Magyar közösségi Ház igazgatója, Garbi Rudolf nyilatkozott.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.