Három hét, három kiállítás a rimaszombati múzeumban

Virsinszky Tamás 2019. szeptember 10., 14:00

Három új kiállítás nyílik szeptemberben a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban, amely ebben a hónapban az Európai Kulturális Örökség Napok rendezvénysorozathoz is csatlakozik.

Fotó: Virsinszky Tamás

Szeptember 10-én, kedden délután három órától Hollók és hollófélék (Havrany a ich príbuzní) címmel nyílik kiállítás, amelyen a Szlovákiában fészkelő hollófélék életével, a velük kapcsolatos legendákkal és az emberrel közös szimbiózisukkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A látogatók fényképek és preparátumok segítségével megtanulhatják megkülönböztetni a madarak e csoportját, és megismerkedhetnek a velük kapcsolatos mítoszokkal, mesékkel és babonákkal. Azt is kipróbálhatják, milyen az élet a fészkükben

– mondta Monika Gálffyová, a kiállítás kurátora.

Interaktív játékok formájában tanulhatjuk meg megkülönböztetni az egyes fajokat. A kiállítás mellett előadás-sorozatot is rendeznek az iskolások és a nagyközönség részére.

Az intézmény továbbá csatlakozik az Európai Kulturális Örökség Napok rendezvénysorozathoz, melyet 1985-től rendeznek meg az Európa Tanács kezdeményezésére. A rendezvénysorozat idei témája: Művészet és élmény.

Szeptember 17-én a Biblia és reformáció címmel nyílik tárlat, melyet Lázár Zsolt szarvasi lelkész és Igor Mišina nyugalmazott evangélikus püspök közösen nyitnak meg.

A reformációhoz kapcsolódó dokumentumok, könyvek és tárgyak a serkei Pohóczky család magángyűjteményéből származnak. 

A hónap végén, szeptember 25-én pedig a születésének tavalyi, 300. évfordulóján újra a figyelem középpontjába került Hatvani Istvánról (1718-1786) szóló kiállítás megnyitójára kerül sor. Az ördöngös professzor személyes tárgyai, tanulmányi segédeszközei is megtekinthetőek lesznek majd a tárlaton, amely részletesen foglalkozik a "magyar Faust" életével és munkásságával.

Képgalériánk:

Szeptemberben még meghosszabbított nyitvatartási idővel (munkanapokon 8-tól 18 óráig, hétvégén 10-től 18 óráig) várják az érdeklődőket a Gömör-Kishonti Múzeumban, amely sok egyéb újdonsággal is szolgál a látogatók számára.

0 HOZZÁSZÓLÁS