2019. szeptember 15., 17:24

Három gyerek, nyolc arany sáv

Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny bodrogközi és Ung-vidéki területi válogatóján találkoztam először a három testvérrel: Boldizsárral, Balambérral és Borókával. Már a nevük hallatán felkaptam a fejem, hiszen nem tartoznak az éppen divatosak közé. Három különböző kategóriában mindhárman győztek, és többszörös arany sávosok lettek.

a család
Médialapozó

Vajon kik ezek a tehetséges gyerekek? Meglátogattam őket, hogy közelebbről is megismerkedhessek a családdal, amelyben élnek. A szülők, Henrietta és Sándor első találkozása még a pécsi egyetemi éveikre nyúlik vissza. Henrietta Pest megyei születésű, Sándor kiskövesdi. Ritkaságszámba megy, hogy egy magyarországi és egy felvidéki fiatal Szlovákiában alapít családot, de Sándor szüleinek hatására ezúttal mégis ez történt. Sándor a szomotori magyar tannyelvű alapiskolában kapott magyartanári állást. Felesége a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, gitárművész, három évig Sárospatakon tanított, majd egy rövid időre belekóstolt a televíziós és a rádiós szerkesztésbe. Miután várandós lett első gyermekükkel, befejezte az ingázást, azóta elsősorban a csemetéit neveli. Nem tagadják: a Magyarországra költözés továbbra is foglalkoztatja őket. Pillanatnyilag leginkább kétlaki életet élnek.

Milyen nevelési elveket követve érték el, hogy a gyermekeik tehetséges és kiegyensúlyozott emberek?

Sándor: Az egyik legfontosabb elvünk, hogy a gyermekeinket megóvjuk a virtuális világ rombolásától. Ők is ismerik a számítógépet, a mobiltelefont, de csak minimális időt töltenek ezek bűvöletében. Sok időt szentelnek a mozgásnak, hiszen tele vannak energiával. Boldizsár 2014-től Sátoraljaújhelyben karatézik. Olyan sportágat igyekeztünk választani neki, amelynek az oktatása jó színvonalú, és a sportág versenyszerűen is űzhető. Heti három alkalommal másfél órát edz Újhelyben. Ez év januárjától a kicsik is karatéznak, szintén heti három alkalommal egy-egy órában. Boróka az egyetlen leány csoportjában.

Henrietta: A sportnak egészségmeg-őrző szerepe is van, ráadásul erősít, önuralomra, önvédelemre és fegyelemre tanít. Kiegyensúlyozottabbá, erősebbé teszi őket.

Gondolom, az önök gyermekei is pici korukban találkoztak először a mesével.

Sándor: Boldizsár már egyévesen tisztán beszélt, és a rendszeres mesehallgatásnak köszönhetően egyszer csak maga is elkezdett meséket alkotni. Azóta is naponta hallgatnak mesét. A két kisebb számára ez teljesen természetes, hiszen beleszülettek. Boróka már három és fél évesen versenyzett az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyen. Rendkívül jó a memóriája, a fiúk meséit is tudja. Ő a leglelkesebb.

Azt is megtudjuk, hogy az édesapa a gyerekek felkészítője, ő válogatja a meséket, s bár a gyerekeknek is van véleményük, általában megbíznak a papa ízlésében. A három testvér nemcsak meséket mond, Boldizsár a Tompa Mihály Országos Versenyen is elindult. Előbb a versmondásban, majd a prózamondásban lett első. A gyerekek már Magyarországon is szerepeltek, többek közt Miskolcon, a Tiszán innen, Dunán túl című versenyen. A szülők állítják, hogy a hazai szavalóversenyünk és mesemondó versenyünk rendkívül magas színvonalú, keményebb követelményeket állít a szereplő gyerekek elé, mint a többi hasonló.

Henrietta: Boldizsár nagyon jó versenyző. Ha kiáll a színpadra, nyugodtan hátradőlhetünk, mert nem izgulós fajta, és a teher alatt még jobb teljesítményre képes, mint egyébként. Rendkívül sokoldalú. Elindult a Bíborpiros szép rózsa dalversenyen, a járási matematikai versenyen első helyezést szerzett, a Szép magyar beszéd versenyen országos harmadik helyezést ért el. Indult a Kárpát-medencei szépíró versenyen is, ahol a második lett. Mi semmire sem kényszerítjük, a szerepléseiről önmaga dönt. Boróka még csak óvodás, de már óvodásként két arany sávot szerzett a mesemondó versenyen. Balambér, aki harmadikos, három arany és egy ezüst sávot szerzett eddig, a fivérük az idén hatodikos, és három arany, illetve három ezüst sávval rendelkezik.

Miben térnek el egymástól a gyerekek, illetve honnan kapták a különleges hangzású nevüket?

Henrietta: Míg Boldizsár nagyon nagy küzdő, és mindig magabiztos a színpadon, addig Balambér nehezebben tanulja a kötött szöveget, bár a memóriája szépen fejlődik. Tehetséges, fantáziadús gyerek, de nem versenycentrikus, a színpadon bizonytalanabb a testvéreinél. Boróka lelkes kislány, követi a testvéreit, és kitűnő emlékezőtehetséggel áldották meg az égiek. Imádja az állatokat, a biciklizést, a Puzzle-játékot. És mindhárman muzikálisak. A Boróka nevet még akkor hallottam, amikor nem voltam férjnél, de első hallásra beleszerettem. Elhatároztam: ha egyszer lányom születik, ezt a nevet kapja. A Boldizsár név akkor jött elő, amikor kiderült, hogy kisfiút hordok a szívem alatt, s mivel mindkettőnknek ez tetszett leginkább, emellett döntöttünk. Az öccse viszont azért lett Balambér, mert akkortájt gyakran hallgattuk Vitai Ildikó előadásában a Balambér, a kisegér című dalocskát, és Boldizsár emellett tette le a voksát.

Mivel a két kisebb gyerek nehezen nyílik meg az idegenek előtt, ezért csak Boldizsárral tudunk hosszabban beszélgetni. Nem kis meglepetésre közli, hogy építészmérnök szeretne lenni, mert imád tervezni és kivitelezni. Az idén a kertben három fa köré egy stadiont tervezett, amelyben mindhárman nagyon szívesen tartózkodnak. Kedvenc tantárgya a testnevelés, a matematika és az angol nyelv. Sporteredményei közül arra a legbüszkébb, hogy 2016-ban a Zemplén Kupán betegen sikerült harmadik helyezést elérnie. Magyarországon számos helyen, de Zágrábban is versenyzett. A formagyakorlatot és a küzdelmet egyaránt szereti. Pillanatnyilag első zöld öves karatés. Értelmesen, szépen beszél, gazdag szókinccsel.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/37. számában. 

a család
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!