Három folyó, két ország, egy régió

Zsebik Ildikó 2019. június 18., 19:49

A Nagykaposi Magyar Közösségi Házban június 18-án tartották a  Nagykapos és Vidéke Társulás- INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország együttműködési program, Kisprojekt Alap keretében megvalósuló EU-s pályázat nyitórendezvényét, amelyet a sárospataki Kult-túra Közművelődési és Idegenforgalom Fejlesztési Alapítvánnyal közösen nyertek el.

 

Bordás István előadása Fotó: Zsebik Ildikó

A megjelenteket a magyar ház igazgatója, Gabri Rudolf köszöntötte, aki hangsúlyozta: a Három folyó, két ország, egy régió megnevezésű projekt elsődleges célja:

a határ két oldalán felpezsdíteni a kulturális szervezetek együttműködését, lehetőséget adni arra, hogy tudjunk egymás rendezvényeiről, hogy egyszerre kínáljunk és rendeljünk is programokat egymástól.

A győztes pályázat benyújtói mindkét oldalon kerestek 3-3 stratégiai partnert maguknak, akik ezúttal be is mutatkoztak. Ám előbb Lakatos Denisza projektmenedzser ismertette az egyéves projekt céljait, célcsoportjait, tervezett tevékenységét….

Sárospataki Amatőr Művészekért Alapítvány Fotó: Zsebik Ildikó

A projekt közel 39 ezer eurós támogatást nyert arra, hogy a két fél kiépítsen egy kulturális szolgáltatói hálózatot.

Célcsoportjuk egyrészt a már működő kulturális szervezetek, másrészt  támogatják  újabb kulturális  intézmények indítását is. Tevékenységük három pillére: a kulturális adatbázis kiépítése, a kulturális szervezetek hálózatépítése illetve a határ menti kulturális menedzsmentképzés. Összesen 4 workshop megtartásában gondolkodnak, kettőt Nagykaposon, kettőt pedig Sárospatakon tartanak majd. A menedzsmentképzés 15 órányi elméleti, illetve ugyanennyi gyakorlati képzést fog jelenteni, országonként 10-10 hallgatóval.

Képgalériánk:
Fotó: Zsebik Ildikó

Tervezik, hogy létrehoznak egy honlapot, amely a kulturális szervezetek programjait bemutatja, lehetőséget biztosítva az előzetes egyeztetésre is, hogy a rendezvények időpontja ne fedje egymást. Lakatos Denisza azzal zárta mondandóját, hogy a pályázat ugyan egyéves időtartamra szól, de a nyertes felek az együttműködést hosszútávra tervezik.

Ezt követően a Sárospatakról érkező Bordás István kért szót, aki a kulturális adatbázis építéséhez szükséges adatfeltárásról, valamint a gyűjtés folyamatáról beszélt. Elmondta:

mindkét partnernek összesen 100-100 szervezetet kell az adatbázisba bevonnia,

ezek egyházi, civil vagy önkormányzati szervezetek egyaránt lehetnek. A majdan létrehozandó honlap célja pedig az, hogy összekapcsolja az igényt és a kínálatot. Valószínűleg a szervezetek többsége egyszerre lesz igénylő és kínáló is. A praktikusan összeállított adatbázisban könnyen lehet majd tájékozódni, nyilvános lesz mindenki számára, és egymás megismerését is szolgálja.

Miután bemutatták  tevékenységüket a pályázat nyertesei, azaz a  a Nagykapos és Vidéke Társulás illetve a Kult-túra Közművelődési és Idegenforgalom Fejlesztési Alapítvány, 3-3 stratégiai  partnerük  ismertette munkáját: szlovák részról a Pro Cultura Imregh, a kaposkelecsényi Bercsényi Csemadok Alapszervezet és a Tempora Orientia, Magyarországról pedig a cigándi Sarkantyús Néptánccsoport, a Sárospataki Amatőr Művészekért Alapítvány illetve a Hercegkútért Közalapítvány.

Pro Cultura Imregh Fotó: Zsebik Ildikó

 

0 HOZZÁSZÓLÁS