lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. február 27., 16:04

Hamahama túra a Párizsi mocsarakhoz

El se hitték a szervezők, de 104-en gyűltek össze, hogy felfedezzék a Párizsi mocsarak rejtett zugait. Ez volt a harmadik túra, ami a Hamahama Természetjáró Egyesület, a Chlabaturism-Helemba, az Esztergom Anno és a Kalandos Dunakanyar összefogásából született.

parizsi-mocsarak.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Kalandos Dunakanyar

A környék történelmével Sárosi Attila, az Esztergom Anno, valamint a Hamahama egyesület titkára ismertette meg a túrázókat a köbölkúti mocsárban található kilátónál.

Párizsi mocsarak
Fotó:  Kalandos Dunakanyar

Elmondta, Köbölkút fekvésénél fogva évezredeken át a hadak útja volt. Lakták kelták, dákok, kvádok, majd jöttek a római légiók. A köbölkúti római táborról utoljára a 178-as évben történik említés, amikor Marcus Aurelius fia vezetett erre hadakat. Ezer körül I. István király elrendelte a magyarság tartós letelepedését a területen. Az egész vidék a király birtokává vált. A „Kő kút melletti telepen” összpontosult a király szarvasmarha tenyészete, erre vezetett a sóút. A tatárjárás előtt már Köbölkút formában emlegetik a falu nevét. Kitért még a falu újabb kori történelmére, majd folytatták útjukat a nádas ösvényein.

Matej Medveď
Matej Medveď
Fotó:  Križan Tomi

Matej Medveď vadőr mesélt a területről, melynek vize a Garamba vezetődik. Sorolta, évente több ornitológiai tábort szerveznek szlovák és magyar madártudósok részvételével, ahol meggyűrűzik a madarakat.

A mocsár legismertebb madara a fülemülesitke, amelynek ez a legészakibb fészkelőhelye. Szászával lehetne sorolni az itt fészkelő vagy az erre átvonulva megfigyelhető madárfajokat. Élnek itt még különleges bogarak, kétéltűek, emlősök. A túra résztvevői sajnos legalább négy hódtetemet láttak, úgy nézett ki, ragadozó marcangolta halálra őket.
Kisújfalui nyitott pince
Fotó:  Kalandos Dunakanyar

Kisújfalun zsíroskenyér és kedves fogadtatás várta a túrázókat a kultúrházban, majd megálltak a szőlőhegyen - Szabó Gábor nyitott pincéjénél, ahol kitűnő bort, pálinkát és szőlőlevet kóstolhattak.

Fodor Péter
Fodor Péter
Fotó:  Križan Tomi

Felsétáltak a pincék melletti Somhegyre, ahol Fodor Péter, a köbölkúti alapiskola biológia-magyar szakos tanára mutatta be a védett terület élővilágát. Megtudták, sok erre a somfa, a hegy is erről kapta a nevét. Számos védett növény - tavaszi hérics, törpemandula, nőszirom és leánykökörcsin megtalálható e dombos, füves pusztán, mely a melegkedvelő növények lelőhelye. Gyetven Melinda tanár-résztvevő elmondta, kiváló panoráma nyílt a dombról a Gerecsére, a Pilisre és a Börzsönyre, elláttak Búcs és Bátorkeszi községekig.

Hamahama túra
Fotó:  Križan Tomi

Visszafelé erdős területen vezetett az út, többen láttak őzeket, sőt vaddisznót is. A túra résztvevőit a köbölkúti kultúrházban finom gulyás várta. Dudek Henrietta szervező mondott köszönetet a részvételért, Sárosi Attila pedig ismertette a május végi nagy túlélő túrák programját.

tura1
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.