cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 25., 20:25

Haj, ki kisze, haj – a vízkeletiek elhozzák a húsvéti tavaszt

A téltemetés ősi hagyományát elevenítették fel a mátyusföldi Vízkeleten. A Csemadok és a helyi önkormányzat szervezésében kétnapos húsvétváró, tavaszköszöntő rendezvényt tartottak, amely a kiszebáb elúsztatásában csúcsosodott ki.

kisze Vízkeleten
Galéria
+7 kép a galériában
Tavaszt köszöntöttek a mátyusföldi Vízkeleten
Fotó: Vízkelet Csemadok, Facebook

Harmadik alkalommal hódoltak a téltemetés és tavaszhívogatás hagyományának a mátyusföldi Vízkeleten.

A falu erősen hagyományőrzőnek számít a régióban, az egyedüli község, ahol például télen még mindig dívik a lucázás falujáró hagyománya.

A tradíciók családközpontú megőrzését a Szomolai házaspár, Adrianna és László segítségével végzik a faluban, akik már évtizedek óta tartanak kézművestábort és kézműves-foglalkozásokat Vízkeleten.

A koronavírus alatt is be volt már tervezve a kiszekészítés, de akkor persze nem lehetett, ezért először 2022-ben készítettük és úsztattuk el a babát Vízkeleten

– magyarázta Szomolai Adrianna, hagyományőrző kosárfonó.

A téltemetés ősi hagyományának bevezetését nagy örömmel fogadták a faluban, Viczén Piroska, a Csemadok helyi elnöke mosolyogva mesélte, idén már több felnőtt érdeklődött a kiszebabás felvonulás iránt, mint gyermek. A virágvasárnapot megelőző szombaton húsvéti mulatságot szerveztek, kommerszebb formában. Volt vásár, kézműveskedés, a Glamour zenekar koncertje, és ezen a napon készítették el Adri néni és Laci bácsi segítségével a kiszebabát is.

A kiszét öreg rongyokból, anyagból és szalmából készítjük, egy fakonstrukció tartja a formát. Eddig kiszáradt vesszőhéjjal töltöttük meg a figurát, az idén a vízkeletiek szereztek szalmát, így a baba könnyebben hordozhatóvá vált”

– magyarázta Szomolai Adrianna.

A falusiak virágvasárnapon csapatban vonultak ki a helyi Dudvág folyóhoz, ahol kis pikniket is rendeztek, a tavasz köszöntésének tiszteletére Király Kati néni és családja virágkaput készített, ahol szívesen fotózkodtak a családok. Nárciszt és aranyágat osztogattak a résztvevőknek. A kiszebabát az önkéntes tűzoltók felügyelete alatt meggyújtották és bedobták a folyóba.

„Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj” – hangzott a kiszebáb úsztatásához járó népi rigmus.

A kiszebáb égetés téltemető népszokás. A kiszebábu egy szalmából készült bábu, mely általában egy leányt ábrázol. A télűzéshez, a tavasz eljövetelének ünnepéhez kapcsolódó népszokás kelléke. A néphagyomány szerint a báb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól. Ma már vidéken is csak elvétve ismerik és tartják meg ezt a hagyományt, régi ünnepet. Adri nénitől megtudtuk azt is, a szlovák hagyományokból ismert Morena babát a tél végén, februárban száműzik, a magyar kisze kiűzetésének szokása azonban a virágvasárnaphoz kell, hogy kötődjön.
kisze Vízkeleten
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.